A szalézi missziós önkéntességgel ismerkedtek magyar fiatalok Ausztriában

Megszentelt élet – 2021. július 26., hétfő | 10:48

Hat magyar gimnazista vett részt július elején az IniciativAngola szalézi lelkiségű ifjúsági egyesület képzésén Ausztriában. Az egyesület évről évre szervez táborokat, ahol a fiatalok a szalézi missziós gondolkodással ismerkedhetnek meg. Az idei táborról a magyar résztvevők vezetője, Skublics Márk írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

Az ActNow4Tomorrow elnevezésű táborban a karintiai Klagenfurt am Wörthersee közelében, a Dráva melletti St. Johann im Rosental település egyik kempingjében hét ország fiataljai gyűltek össze, hogy a környezetről, fenntartható gazdálkodásról, a felelősségteljes életről és az afrikai szalézi missziókról tanulhassanak.

Mivel nyári táborban voltak, és a téma is úgy kívánta, a tanulás a szokásos iskolapadok helyett inkább a szabadban, kiscsoportos workshop formájában zajlott. Egymástól rövid prezentációk, élmények, személyes beszélgetések, közös tapasztalatok, kézműveskedés és játékok útján tanultak a résztvevők. Szabadidejüket a közeli tóban fürdéssel, Dráva menti sétával, városnézéssel vagy a körülöttük magasodó csodaszép hegyekben gyönyörködve töltötték. Az étkezésekről David, a kiváló szlovén szakács gondoskodott.

Izgalmas kihívás volt a hat gimnazista számára, hogy bemutathassák a magyar kultúrát és a magyarországi környezetet, környezetvédelmet és nem utolsósorban a magyar szalézi missziós önkénteseket. Ebben az Óbudai Szalézi Oratórium animátorai és a szentendrei és esztergomi ferences gimnáziumok diákjai maximálisan helytálltak, és az odahaza előkészített bemutatkozó prezentációk során, valamint az olyan spontán felmerülő megmérettetéseken, mint a tábori olimpia sportprogramjai vagy a tábor végi kultúrest, egyaránt remekül szerepeltek.

Ez a tíz nap intenzív ízelítőt nyújtott a részt vevő fiatalok számára a missziós önkéntesség örömeiből és kihívásaiból: a nyelvtudás adta vidám kommunikációs helyzetekből, néha akadályokból, a spontán felbukkanó feladatok kreatív megoldásából; idegenekkel és ismeretlenekkel közös értékek felfedezéséből, a változatos kultúrák megismeréséből, a kultúrsokkélményből; a hibák nagyvonalú elfogadásából, a fairplayből; a külföldi kórházlátogatásból; önmaguk, korlátaik, személyiségük alaposabb megismeréséből; hitünk, kultúránk megtartásából és példaadásból.

A résztvevőkre most az a nagy feladat vár, hogy a külföldön szerzett élményeiket és elméleti tudást, felismert lehetőségeket itthon, mindennapi életükben aprópénzre váltsák.

A missziós önkéntesség azonban több mint egy hét táborozás. Fiatal felnőttek (18–35 év) 6–12, akár 24 hónapos küldetésekre indulnak Európa különböző országaiba és Európán túl is. Komoly feladat felnőtt keresztény magyarként helytállni és valódi tettekkel segíteni másokat – Don Bosco nyomában –, szórakoztatva, nevelve hirdetni az evangéliumot.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria