A szentszéki ENSZ-megfigyelő sürgette a megoldáskeresést a fiatalokat sújtó munkanélküliségre

Kitekintő – 2016. június 3., péntek | 19:15

A Szentszéknek az ENSZ-hez kirendelt új állandó megfigyelője, Ivan Jurkovič nuncius, érsek június 2-án, a 105. Nemzetközi Munkaügyi Konferencián Genfben mondott beszédében sürgette a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet, hogy keressenek megoldásokat a fiatalokat sújtó munkanélküliségre.

A csütörtökön, június 2-án, a 105. Nemzetközi Munkaügyi Konferencián mondott beszédében Ivan Jurkovič nuncius hangsúlyozta, morális kötelességünk, hogy méltóságteljes és jólfizető állásokat biztosítsunk különösen a fiatalok számára. Ehhez szükséges „új, sokkal inkább befogadó és méltányos gazdasági modellek kialakítása, melyek nem a keveseket szolgálják, hanem az átlagemberek és az egész társadalom javát keresik.”

Ivan Jurkovič érsek figyelmeztetett, a technológiai fejlődés több szempontból csökkentheti a munkaerő értékét és méltóságát, és hangsúlyozta: már nem elégséges az emberi fejlődést a gazdasági növekedés és az anyagi javak felhalmozásának mértékével mérni.

A globalizáció – mondta az érsek –, új lehetőségeket nyitott a munkavállalásra a fejlődő országokban, azonban sebezhetőbbé tette a dolgozókat az alacsony bérek és hosszú munkaidő szorításában; majd Ferenc pápa szavait idézte a Laudato si’ enciklikából, mely szerint nem külön társadalmi és környezeti krízissel állunk szemben, hanem egy, komplex krízissel, melynek társadalmi és környezeti arca is van, és amelyet csak integráltan tudunk kezelni.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió angol nyelvi szerkesztőség

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria