A teremtett világ gondozása közös felelősségünk – Megjelent az Átfogó ökológia című tanulmánykötet

Hazai – 2022. október 27., csütörtök | 16:08

Az Átfogó ökológia – Párbeszéd hit és tudomány között a Laudato si’ enciklika jegyében című kiadvány iránytűként szolgál és az együttműködés fontosságára világít rá korunk legégetőbb ökológiai kérdéseiben. A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia (FFJA) tanulmánykötetét Kocziszky György, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja mutatta be október 20-án Budapesten, a Párbeszéd Házában.

A kiadvány az FFJA tavaszi Átfogó ökológia fórumsorozatának eredményeit összegzi, és a Jezsuita Kiadó Agóra sorozatában jelent meg.

A kötetet bemutató Kocziszky György, a Miskolci Egyetem tanára kiemelte, hogy a kiadvány gondolkodásra, elmélyülésre késztet, valamint iránytűként szolgál korunk legégetőbb ökológiai kérdéseiben. 

A holisztikus szemléletű kiadvánnyal az FFJA és a szerkesztők – Benedek József és Nevelős Gábor SJ – közös szándéka az volt, hogy a hit és tudomány neves képviselőinek párbeszédét elősegítse és rávilágítson az együttműködés fontosságára. 

A szerzők között van egyebek mellett Baritz Sarolta Laura domonkos nővér, Rosta Gergely szociológus, Görföl Tibor, a Vigilia főszerkesztője, Vecsei Miklós szociálpolitikus, Székely János szombathelyi megyéspüspök, Salamin Géza, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke és Patsch Ferenc jezsuita szerzetes.

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia 2022-ben új programot indított, amely az Egyház és a tudomány környezeti kérdésekben kialakított álláspontjainak közelítését, valamint integrált teremtésvédelmi és fenntartható fejlődési szemléletbe történő összegzését célozta meg – mindezt a katolikus hit talaján.

A program 8 részes interaktív fórumsorozattal indult, amely a Laudato si’ enciklikában felvetett alapkérdésekre – közös otthonunk megóvása, a teremtés tiszteletben tartása, a fenntartható fejlődésen alapuló élet alternatív modelljeinek felépítése, a javak igazságos elosztása, felelős gazdálkodás a földi javakkal, természetközeli, környezetbarát és fenntartható gazdálkodás – kereste a választ.

A kötet a fórumsorozat előadásai alapján született, minden témának egy szerző mutatja be a tudományos, egy másik pedig a keresztény szempontjait. A belőlük alakult Átfogó Ökológia Műhelyben az FFJA további párbeszédet kezdeményez, bekapcsolva egyetemeket, kutatási műhelyeket, egyházi intézményeket, hazai és nemzetközi szervezeteket is.

A könyv a Jezsuita Kiadó honlapján és boltjában (1085 Budapest, Mária utca 25.) vásárolható meg.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria