A test teológiája – természetes családtervezés

Megszentelt élet – 2016. december 16., péntek | 18:45

Szenes István SFV, a Vianney Testvérek szerzetesközösségének elöljárója a keresztény házasság alapjairól, a szexuális forradalom következményeiről, Lukács László és felesége, Krisztina pedig a természetes családtervezésről beszélt december 10-én a Hajdú-Bihar megyei egyeki plébánián.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az előadók kifejtették, hogy amikor 1968-ban kitört a szexuális forradalom, a korábbi tabuk ledöntésével egyre nyíltabban esett szó a nemiségről. Két ellentétes megközelítés képviselőjét emelték ki: az egyik Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítója, aki a test tárgyiasításában üzleti lehetőséget látott, a másik Szent II. János Pál pápa, aki négy éven keresztül katekéziseiben a testet és a szexualitást Isten ajándékaként mutatta be, miközben felhívta a figyelmet arra a veszélyre, amely a szexualitás torz értelmezéséből következik.

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy ettől az időszaktól kezdve világszerte megnőtt a válások és az abortuszok száma, miközben a házasságkötések számadatai máig csökkenést mutatnak. Ennek a forradalomnak áldozatai a széthulló családok, a lelkileg sérült gyermekek és az elköteleződésre képtelen fiatalok. A jézusi tanítás alapján II. János Pál a testről és a szexualitásról szólva a modern világ krízisének gyökereihez vezetett bennünket, és megmutatta az utat, amely az igazi szexuális felszabaduláshoz vezet.

A Teremtés könyvében világossá válik, hogy Isten az embert képére és hasonlatosságára teremtette férfinak és nőnek. A férfi és a nő együtt alkotják Isten képmását. Mivel az ember test és lélek egysége, énünkhöz tartozik a szexualitás is. A házastársak szexuális szükséglete nem megvetés tárgya, és semmiképpen nincs szó arról, hogy e szükséglet kérdéses volna. A Szentháromság mintájára a teljes önátadás módja a házasságban megélt szexualitás, azon kívül önbecsapás. Így értjük meg, miért fontos a családtervezés kapcsán is Isten akarata szerint megélni a házasélet intimitását – fogalmazott Szenes István.

Lukács László és felesége, Krisztina a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetriben működő Magyarországi Billings Központ akkreditált oktatói, négy gyermeket nevelnek. Előadásukban ismertették a módszert, hogyan tudja a nő saját maga megvizsgálni és megállapítani termékeny és terméketlen állapotát. Az ismertetett gyakorlat egy ausztrál házaspár – Evelyn és John Billings – által kidolgozott természetes módszer, a 20. századi orvostudomány egyik nagy felfedezése. A Billings-módszer előnye a hagyományos fogamzásgátló módszerekkel szemben, hogy nincs mellékhatása.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által támogatott Billings-módszer lényege a méhnyak által termelt nyák változásainak figyelemmel kísérése a ciklus során. Az Evelyn és John Billings által leírt fogamzóképességre utaló jeleket megfigyelve a nők elkerülhetik vagy elérhetik a gyermekáldást. Felelősségteljesen dönthetnek arról, hogy kívánnak-e gyermeket, vagy nem, mindezt mesterséges szerek és eszközök nélkül, figyelve arra a természetes ciklusra, amely az Isten által teremtett ember életének része.

Az előadást követően a házaspárok a Szent József-templomban celebrált szentmise keretében adtak hálát házasságukért, és külön áldásban részesültek.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Papp Ágoston

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria