A Tücsök kalandjai kibernetikában – Kutatók Éjszakája a budapesti Piarista Gimnáziumban

Kultúra – 2022. szeptember 27., kedd | 13:24

Szeptember 30-án, a Kutatók Éjszakája keretében a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és a piarista rend közös programján a hatvanas években piacra dobott MIKROMAT kibernetikai építőkészlet modern replikáit próbálhatják ki az érdeklődők, de az eredeti prototípus, a Tücsök bővített tudású változatát is megtekinthetik a budapesti Piarista Gimnáziumban.

Az interaktív bemutatón való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációt igényel.

Mivel a hatvanas években egy számítógép még egy teljes termet elfoglalt, nem csoda, hogy 1967 egyik slágere volt a társasjátékdoboz-méretű MIKROMAT kibernetikai építőkészlet, amellyel bárki megtanulhatta a számítógépek működési elveit. A készlet tulajdonképpen egy elektromechanikus ős-PC, amelyet Kovács Mihály, a budapesti Piarista Gimnázium legendás tanára és tanítványa, Woynarovich Ferenc épített. Kovács Mihály az Iskolatelevízió műsor révén országos ismertségre szert tett piarista tanár, Öveges József kollégája volt és hozzá hasonló, játékos módszerekkel oktatott; a kibernetikát Magyarországon elsőként.

55 évvel később egy lelkes mérnök, Vid Gábor elkészítette a MIKROMAT replikáját, amely az eredeti, Tücsök nevű prototípus alapján készült. (A replika elkészítése során Hertelendy Zoltán a lakatosmunkákban, Kiss Benedek az elektronikai összeszerelésen és tesztelésben működött közre.)

A Neumann-társaság és a piarista rend a Kutatók Éjszakája keretében szervezett közös programja során szeptember 30-án a budapesti Piarista Gimnáziumban három rendelkezésre álló példányon is kipróbálhatják az érdeklődők a MIKROMAT építőkészletet, megtapasztalva, hogy mennyiféle érdekes kapcsolás állítható össze benne, és milyen sokrétű feladatokra alkalmasak napjainkban is a relék. A prototípus, a Tücsök továbbfejlesztett változatával bemutatót lehet megtekinteni. Az előadások pedig Kovács Mihály és a piarista rend oktató tevékenysége előtt tisztelegnek.

Az előadások 17 és 18 óra között, az interaktív bemutatók 18 és 20 óra, valamint 20 és 22 óra között, turnusokban lesznek megtartva.

Részletes program ITT.

Az előadásokra és a bemutatókra regisztrálni kell a Kutatók Éjszakája oldalán.

Forrás: Neumann János Számítógép-tudományi Társaság

Fotó: Vid Gábor és Staub Klára CC BY-NC-ND

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria