A váci karitász rendkívüli lelkinapján átadták az egyházmegyei Caritas Hungarica díjakat

Hazai – 2020. október 21., szerda | 11:12

Antiochiai Szent Ignác ünnepnapján, október 17-én online lelkinapot tartottak a Váci Egyházmegyei Karitász munkatársai számára, akik a járványhelyzet miatt otthonról kapcsolódhattak be a programba. A lelkinap szűk körben megtartott szentmiséjén vehették át a Caritas Hungarica díjat a kitüntetettek.

A lelkinapon Horváth József pápai prelátus, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász lelkivezetője tartott elmélkedést az Oltáriszentségről. Arra hívta meg a karitászmunkatársakat, hogy mindennapjaikban szánjanak időt arra, hogy elcsendesedjenek és egyszerűen csak Isten jelenlétében létezzenek.

E csendben erőforrásra lelhetünk, amikor Isten szóhoz jut bennünk. A vele való elmélyülést azonban tanulnunk kell, és ki lehetne jobb edző, mint Jézus? – vetette  fel a szombathelyi plébános. Buzdított mindenkit az Istennel való beszélgetésre, a nehézségek vele való megosztására, erő kérésére.

A program szentmisével folytatódott, amelyet Marton Zsolt váci megyéspüspök mutatott be, Görbe József plébános és más, a karitászcsoportok munkáját segítő egyházmegyés papok koncelebrálásával. A szentmisén néhány karitászvezető, valamint a Caritas Hungarica díjban részesülő kitüntetettek voltak jelen.

A főpásztor prédikációjában Antiochiai Szent Ignác példáján keresztül a vértanúságról beszélt, arról a radikális hitvallásról, amelyről életük, majd életük odaadása tanúskodik. „Ignác leveleit áttüzesíti az Egyház iránti szeretet szenvedélye.” Ez a szenvedély azonban nem pusztán temperamentum. Az Egyház Isten szeretetének megvalósítója. A karitász munkatársai a szeretet szolgái.

Bennünket is Szent Ignáchoz hasonló, egyházszeretettől áthatott szent szenvedély kell hogy jellemezzen, amely nem érzelem, hanem odaadottság. Az Egyház a mi édesanyánk, ahol Isten szeretete rajtunk keresztül is ki akar bontakozni – hangsúlyozta a megyéspüspök.

Antiochiai Szent Ignác leveleinek fontos üzenete az Egyház egysége, ami azt jelenti, hogy a földrajzilag szinte mindenütt jelen lévő Egyház ugyanazt a hitet vallja – tette hozzá Marton Zsolt. Arra buzdította a hallgatóságot, hogy egységet alkotva váljanak Krisztus tanítványaivá.

A szentmisét követően vehették át a kitüntetettek a Caritas Hungarica díjat Marton Zsolt püspöktől és Fieszl Csaba egyházmegyei karitászigazgatótól.

A Magyar Katolikus Karitász vezetősége által 2012-ben alapított Caritas Hungarica díjjal azon önkéntes karitászmunkatársak tevékenységét ismerik el, akik kiemelkedően sokat tettek, tesznek a rászorulókért, a társadalom peremére sodródottakért. Az elismerésre minden évben egyházmegyénként legfeljebb három önkéntes karitászmunkatársat javasolhat a helyi karitászigazgató.

 

Idén nem központilag, hanem egyházmegyei szinten adták át az elismeréseket.

Az idei kitüntetettek a Váci Egyházmegyében:

Dojcsák Ágnes több éve a gyáli karitászcsoport vezetője; az adományok gyűjtése és kiosztása az ő gondos vezetésével történik. Lelkiismeretes; munkáját szívvel-lélekkel végzi. Figyelemmel fordul az elesettek felé, támaszt nyújt nekik; ha szükséges, bevásárol és házhoz szállítja az élelmiszert, téli tüzelőt intéz az arra rászorulóknak. Csoportjával évente többször ruhaosztást szervez a helyi plébánia kertjében. Szolgálatát a gondoskodó szeretet jellemzi.

Endrédy Miklós a csömöri Szent Rita karitászcsoport aktív tagja a megalakulás óta. A téli tűzifa (fizikailag is megterhelő) kiosztását magára vállalva segít a szegényeken. Sokszor saját autójával indul útnak adományokért. A minden évben megszervezett csömöri jótékonysági bál nélkülözhetetlen szervezője és nagyszerű hangulatfelelőse. Feleségével együtt szervezi Szent Erzsébet kenyerének szétosztását. Mindig jó kedélyű, pozitív személyiség, aki magát háttérbe tudja helyezni a közössége érdekében.

Kelemen Lászlóné 1993 óta a nagykátai karitászcsoport vezetője. Segítőkészségével mindig kitűnik; munkáját nagy odaadással látja el. Elhivatottságának érzi a rászoruló idős emberekkel való törődést. Az adományok gyűjtését, szétosztását gondosan és körültekintően végzi. Munkatársaival rendszeresen készít környezettanulmányokat a rászorulókról. Derűs lelkületével vidámságot, sokszor lelki vigaszt is ad az elesetteknek.

Szöveg: Bölönyi Gabriella

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: YouTube, http://caritas.vaciegyhazmegye.hu/

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria