A Váradi Csillagok is részt vettek a csillagénekesek vatikáni találkozóján

2018. január 6. szombat, 15:00

A SzékelyKapuk – ZöldKapuk program vezetői 2017-ben a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum „Váradi Csillagok” nevű csapatát választották ki, hogy részt vegyenek a december 30. és január 1. között Rómában zajlott nemzetközi betlehemes találkozón.

A Kárpát-medence településeit több ezer betlehemező járja karácsony tájékán, akik közül egyre többen kapcsolódnak be a magyarországi Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által koordinált SzékelyKapuk – ZöldKapuk Közép-Európai Ökocivilizációs Játékok nevű vetélkedőbe. A részt vevő 11+1 fős csapatok régi betlehemes játékkal és/vagy hat tablóból álló, a teremtésvédelemhez kapcsolódó kiállítással nevezhetnek be. A sajátos pontozási rendszer alapján történő „megmérettetés” nyomán mindenki részesül valamilyen nyereményben. A Varga B. József alapítványi elnök és Rossu-Hegyi Katalin programkoordinátor által vezetett vetélkedőnek humanitárius jellege is van: a szervezők ugyanis a betlehemesek által gyűjtött adományokat egy magyarországi fenntartású kongói iskolának juttatják el.

2017-ben a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum Váradi Csillagok nevű csapata juthatott el a római nemzetközi betlehemes találkozóra. A három diák, Catona Anamaria, Szabó Boróka és Tolvai Zsófia Benedek Ramóna nagyváradi, valamint Sebesi Ibolya szatmárnémeti hitoktató, a SzékelyKapuk – ZöldKapuk program területi felelőse a Kárpát-medence minden magyar betlehemezőjének képviseletében utazott karácsony után Ferenc pápához.

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök, aki messzemenően támogatja a betlehemezés szokásának felújítását egyházmegyéje területén, karácsony előtt örömmel fogadta és bátorította a hozzá látogató betlehemes csoportokat: a Váradi Csillagokat zarándoklevéllel indította útnak.

A nemzetközi találkozó gazdag programot kínált a fiatalok számára. December 30-án este a Vatikánban találkoztak a svájci gárda tagjaival, akiket a Csillagfényes csöndes éjjel kezdetű énekkel, majd a saját anyanyelvükön megszólaltatott karácsonyi énekekkel köszöntöttek. Ezt követően egy csillagénekes felírta ajtójukra a házi áldás szokásos rövidítését („20+C+M+B+18” – „Christus mansionem benedicat!”, azaz „Krisztus áldja meg a hajlékot!”), majd a svájci gárda történetével és hivatásával ismerkedtek meg.

December 31-én a betlehemesek közösen adtak hálát az elmúlt esztendőért a Campo Santo Teutonico-templomban, majd Ferenc pápával együtt imádkozták el az Úrangyala imádságot. A fiatalok az új évet is együtt köszöntötték, részt vettek Ferenc pápa újévi szentmiséjén is.

Római tartózkodásuk alatt a nagyváradi csoport tagjai meglátogatták az örök város legnagyobb bazilikáit, nevezetességeit és az ostiai kikötőhöz is eljutottak. Külön céljuk volt Szent II. János Pál pápa, Loyolai Szent Ignác és Néri Szent Fülöp sírjának felkeresése, és az ő közbenjárásuk kérése azért is, hogy társaikkal együtt hittel és szeretettel hirdessék tovább Jézus születésének örömhírét.

Forrás: Vatikáni Rádió; Nagyváradi Egyházmegye

Fotó: Nagyváradi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda