A Vatikán az eutanázia ellen és az élet mellett emelt szót

Kitekintő – 2019. május 21., kedd | 17:12

Május 20-án leállították, majd aznap este újraindították a 2008-as motorbalesete óta vegetatív állapotban fekvő Vincent Lambert mesterséges táplálását. Az eset kapcsán a Világiak, Család és Élet Dikasztériuma és a Pápai Életvédő Akadémia közös nyilatkozatot tettek közzé.

Vincent Lambert 2008-ban motorbalesetet szenvedett: a 42 éves francia férfi súlyos agykárosodás következtében lebénult. Miután állapota nem javult, felesége az orvosok tanácsára hat éve azt kérte, hogy hagyják abba férje gondozását. A férfi vallásos szülei ezt a bíróságon támadták meg. Az ügy országos vitát váltott ki. Az édesanya felhívására százötven ember gyűlt össze tüntetni a reimsi kórháznál, ahol a férfit ápolták.

A jogi útra terelődő családi dráma végén az Emberi Jogok Európai Bírósága visszaadta az ügyet a francia bíróságnak, amely nem adott helyt a fellebbezéseknek. Tájékoztatták a szülőket, hogy május 20-án leállítják fiuk mesterséges táplálását. Az orvosok közölték, hogy az öntudatlanul fekvő férfit haláláig folyamatosan gyógyszerezik, így nem érez majd semmit. Vincent Lambert mesterséges táplálását hétfőn állították le – írja a Euronews.

A francia igazságszolgáltatás május 20-án, hétfő este elrendelte a több mint tíz éve vegetatív állapotban lévő, lebénult Vincent Lambert kezelésének újraindítását, miután a férfi szülei a párizsi fellebbviteli bírósághoz fordultak, hogy tiltakozzanak az orvosoknak a kezelés leállítására vonatkozó döntése ellen – számol be az MTI.

A beteg katolikus édesanyja, Viviane Lambert üdvözölte a bíróság döntését, míg unokaöccse, François Lambert szadizmusnak nevezte, hogy folytatják Vincent mesterséges táplálását.

*

Vincent Lambert esete kapcsán a Világiak, Család és Élet Dikasztériuma és a Pápai Életvédő Akadémia közös nyilatkozatot tettek közzé, melynek fordítását az alábbiakban közöljük.

Teljes mértékben osztozva Éric de Moulins-Beaufort reimsi érsek és Bruno Feillet segédpüspök állásfoglalásaiban Vincent Lambert úr szomorú történetével kapcsolatban, szeretnénk hangsúlyozni, hogy a táplálás és a hidratáció megszakítása az emberi személy méltóságának súlyos megsértését jelenti. A „vegetatív állapot” ugyan minden bizonnyal súlyos állapot, ezzel együtt semmiképpen nem teszi kérdésessé azon személyek méltóságát, akik ebben az állapotban vannak, sem alapvető jogukat az élethez és a kezeléshez, ami alatt az alapvető emberi gondoskodás folyamatosságát értjük.

A táplálás és a hidratáció az ellátás legszükségesebb formáit jelentik az életben tartás érdekében. Egy beteget táplálni soha nem jelent észszerűtlen, mindenáron való életben tartást, amíg az ember szervezete képes felvenni a táplálékot és a hidratálást, hacsak ez nem okoz elviselhetetlen szenvedést, vagy nem bizonyul károsnak a páciensre nézve.

Az ilyen ellátások felfüggesztése a beteg emberről való lemondásnak egy formája, ami az életminősége feletti kegyetlen ítélkezést jelent; a kiselejtezés kultúrájának megnyilvánulása, ami kiszelektálja a legtörékenyebb és legvédtelenebb embereket, anélkül hogy elismerné egyedülállóságukat és végtelen értéküket. A gondoskodás folyamatossága vitathatatlan kötelesség.

Azt kívánjuk tehát, hogy mihamarabb találjanak hatékony megoldásokat Lambert úr életének védelmére. Biztosítjuk e célból a Szentatya és az egész Egyház imádságát.

Kevin Farrell bíboros, a Világiak, Család és Élet Dikasztériumának prefektusa

Vincenzo Paglia, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke


Vincenzo Paglia Nővérünk, a halál
című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.


Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Vatikáni Sajtóközpont; Euronews.hu

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria