A vatikáni államtitkár felszólalt a nukleáris fegyverek teljes felszámolása érdekében az ENSZ-ben

Kitekintő – 2022. szeptember 29., csütörtök | 13:32

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) találkozót szervezett New Yorkban a teljes nukleáris leszerelés világnapján, szeptember 26-án, amelyen felszólalt Pietro Parolin bíboros államtitkár is. Hangsúlyozta, hogy nukleáris fegyverektől mentes világra van szükség, és arra, hogy minden ország elkötelezze magát ennek szabályozása mellett.

Pietro Parolin bíboros úgy fogalmazott: az ukrajnai konfliktus ismét nagyszabású háborút hozott Európába, és újra tapasztaljuk „a nukleáris fegyverek használatával való visszataszító fenyegetést”, ami jól mutatja, hogy „a világ milyen közel került a nukleáris háború szakadékához”.

Már az atomfegyverekkel való fenyegetésnek is pusztító következményei vannak az egész emberiségre nézve, és azt bizonyítja, hogy ezek végleges felszámolása „kihívás, de egyben erkölcsi és humanitárius parancs is” – ahogy azt Ferenc pápa a Fratelli tutti kezdetű enciklikájában írta. A bíboros államtitkár rámutatott, hogy a nukleáris arzenállal rendelkező államok atomfegyvereik bővítésével és korszerűsítésével továbbra is az elrettentésre támaszkodnak, figyelmen kívül hagyva a nemzetközi szerződések kötelezettségeit, mint például az atomsorompó-egyezmény hatodik cikkelyét.

A nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló 1968-as szerződést aláíró országok augusztusban tartották tizedik szerződés-felülvizsgálati konferenciájukat, és nem jutottak megegyezésre egy közös dokumentumról. Ezt a Szentszék aggodalommal követte; „még ha a tervezetet jóvá is hagyták volna, de a leszerelésre vonatkozó jelentős új kötelezettségvállalások hiánya miatt mégsem léptünk közelebb a nukleáris fegyverek nélküli világhoz” – hangsúlyozta Parolin bíboros.

Ezzel szemben előrelépés történt a nukleáris fegyverek tilalmáról szóló 2017-es egyezmény értelmében azon ENSZ-tagállamok körében, amelyek a közelmúltban cselekvési tervet hagytak jóvá a fegyverek ellenőrzésére, az áldozatok segítésére és az atomenergia-ipar környezeti következményeinek orvoslására. A Szentszék szerint a nukleáris hatalmaknak is meg kellene tenniük ezeket az erőfeszítéseket, függetlenül attól, hogy milyen álláspontot képviselnek az egyezménnyel kapcsolatban, amelyet nem írtak alá.

Parolin bíboros rámutatott: további célkitűzés azoknak az erőfeszítéseknek a fellendítése, amelyek a nukleáris kísérletek tilalmáról szóló 1996-os, nyolc aláíró ország által még nem ratifikált egyezmény hatálybalépésére irányulnak. Cél a tárgyalások újraindítása is azokról az egyezményekről, amelyek a hasadóanyagok kezeléséről, valamint arról szólnak, hogy az országok nem használják fel a meglévő nukleáris fegyvereket. Az államtitkár rámutatott, hogy e célok elérése érdekében kézzelfogható előrelépés hiányában a jelenlegi rendszer erodálódása fenyeget. Amíg léteznek atomfegyverek, nem zárható ki a bevetésük lehetősége, és ez – ahogy Ferenc pápa 2019-ben Hirosimában mondta –, „közös otthonunk lehetséges jövőjét fenyegeti”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria