A világ sebeire figyelt – I. János Pál tanítását bemutató könyv jelent meg Ferenc pápa előszavával

Ferenc pápa – 2022. május 12., csütörtök | 11:18

Az Avvenire olasz katolikus napilap május 8-i száma közli Ferenc pápának az I. János Pál pápa tanítása – Szövegek és dokumentumok című kötethez írt előszavát. A könyv az I. János Pál Pápa Vatikáni Alapítvány gondozásában, a Vatikáni Könyvkiadó és a Paulinus Könyvkiadó közös kiadványaként jelent meg.

A kötet első része I. János Pál pápa homíliáit, beszédeit, leveleit, az általános kihallgatásokon tartott elmélkedéseit, az Úrangyala imák során elhangzott beszédeit tartalmazza – minden megnyilatkozását, mely 34 napos rövid pápasága alatt napvilágot látott. A második rész Albino Luciani feljegyzéseit és elmélkedéseit közli, melyeket pápasága során naplójában rögzített.

VI. Pál halálát követően 1978. augusztus 26-án választották meg az új pápát, Albino Lucianit, aki az I. János Pál nevet vette fel, majd bő hónapos péteri szolgálat után, szeptember 29-én váratlanul elhunyt. Rövid pápasága során Isten segítségével az egyetlen igazi kincset, az apostolok egyszerű hitét mutatta meg az Egyháznak – erről tanúskodik a most megjelent kötet, bemutatva I. János Pál pápa teljes tanítóhivatali tevékenységét.

I. János Pál pápa a szerdai katekézisek során

az isteni erényekről tett tanúságot. Vallotta, hogy a szegények iránti szeretet az apostoli hit vitathatatlan része,

ahogy azt a Lateráni Szent János-bazilikában tartott püspöki székfoglalása során kifejezte, a gyermekkorában megtanult hittétel és ima formájában: „A szegények elnyomása és a munkások igazságos bérének visszatartása” olyan bűn, amely Istenhez kiált.

Szeptember 4-én a nemzetközi missziós társulatok képviselőihez intézett beszédében reményét fejezte ki, hogy „az Egyház az evangélium alázatos hírnöke a föld minden népe számára, és így hozzájárulhat az igazságosság, a testvériség, a szolidaritás és a reménység légkörének megteremtéséhez, ami nélkül a világ nem tud élni”.

Albino Luciani egyszerű és dolgos szüleitől örökölte a keresztény hitet, akik ismerték az élet viszontagságait és a mindennapi munkát, így adva kenyeret családjuknak. I. János Pál pápa nem erőfeszítés vagy pózolás révén mutatta magát kicsinek, hanem őszinte hálából – derül ki Ferenc pápának a könyvhöz írt előszavából. – Mert

csak az az ember lehet hálatelten alázatos, aki maga is megtapasztalta Jézus határtalan irgalmát és megbocsátását.

Így könnyebben meg lehet tenni, amit tőlünk kér: ​​„Tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű.” (Mt 11,29)

Óscar Arnulfo Romero, San Salvador vértanú érseke, aki 1978. október 3-án szentmisét mutatott be az elhunyt pápa emlékére, akkor elhangzott homíliájában kiemelte: I. János Pálnak rövid pápasága miatt csak arra volt ideje, hogy megadja a világnak azt a rövid, de tömény választ, amelyet Isten ad a mai világnak. Ilyen rövid idő alatt, két pápa halálával és két pápaválasztással felhívta a világ figyelmét a Katolikus Egyház hierarchiájára, mely

a megválasztott törékeny ember vállára helyezi az Egyház vezetését és irányítását, aki arra hivatott, hogy a kegyelem szentségi jele legyen az emberek számára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria