A westminsteri érsekkel is találkozott Kocsis Fülöp Londonban

Külhoni – 2023. február 1., szerda | 18:25

Tavaly októberben ünnepelte alapítása ötödik évfordulóját a londoni magyar görögkatolikus misszió. Ebből az alkalomból Szaplonczay Máté missziós lelkész meghívására Kocsis Fülöp érsek-metropolita meglátogatta a közösséget. Január 29-én felkereste Vincent Nichols westminsteri római katolikus bíboros-érseket, és Kenneth Novakowskival, Nagy-Britannia ukrán görögkatolikus püspökével is találkozott.

Kocsis Fülöp látogatásának elsődleges célja a Londonban élő magyar görögkatolikusokkal való találkozás volt – akiknek a száma az orosz–ukrán háború elől a közelmúltban elmenekülő és Londonban letelepedő kárpátaljai magyar családokkal is bővült, de fontos diplomáciai találkozókra is sor került.

Kocsis Fülöp és Szaplonczay Máté vasárnap délelőtt egy Londonban élő magyar családnál végeztek házszentelést.

Ezt követően délben fogadta őket Vincent Nichols westminsteri bíboros-érsek (egyben az Angliai és Walesi Katolikus Püspöki Konferencia elnöke – a szerk.), akinek a hajdúdorogi görögkatolikus főpásztor a magyar görögkatolikusok történetét és egyházművészetét bemutató Orcád világossága című kötet angol nyelvű kiadását ajándékozta. Nichols érsek a 2019-ben szentté avatott Henry Newman bíboros eddig kiadatlan imádságait és írásait tartalmazó díszes könyvet ajándékozta magyar látogatóinak. Kocsis Fülöp megemlítette, hogy Barsi Balázs atya nagy tisztelője Newman bíborosnak, ezért Nichols érsek neki is küldött egy példányt ajándékba.

A látogatáson Kocsis Fülöp érsek-metropolita beszámolt a magyarországi görögkatolikusok helyzetéről és a londoni magyar misszióról. Nichols érsek magyarországi látogatásairól beszélt.

Anglia prímása támogatásáról biztosította a londoni magyar görögkatolikus közösséget.

Kocsis Fülöp metropolita ezt követően Kenneth Novakowskival, Nagy-Britannia ukrán görögkatolikus püspökével találkozott. A Kanadában született ukrán püspök mesélt magyarországi élményeiről, elmondta, hogy Keresztes Szilárd püspököt személyesen is ismeri, és Ukrajnából utazva gyakran szállt meg Nyíregyházán.

Kocsis Fülöp köszönetét fejezte ki, hogy a magyar közösség helyet kap a székesegyházban, Kenneth Novakowski püspök pedig biztosította őt, hogy a magyarok mindig otthon érezhetik magukat náluk, sőt felajánlotta, hogy ha a közösség tagjai számára az egyszerűbb, akkor az észak-londoni belarusz fatemplomban is végezhetnek szertartásokat.

Az ukrán székesegyházban délután három órakor kezdődött a püspöki Szent Liturgia, mely előtt szentgyónásra volt lehetőség. A szertartást Kocsis Fülöp metropolitával együtt végezte Mark Woodruff, az ukrán egyházközség angol nyelvű szertartásokat vezető papja; Robert Gibbons melkita atya, az Oxfordi Egyetem tanára; Eduard Fartan londoni román görögkatolikus szervezőlelkész és Szaplonczay Máté atya. Diakónusi szolgálatot Gedeon Tamás, kántori szolgálatot Gaál Richárd püspöki titkár teljesített. Az asszisztenciában egy ukrán és egy angol melkita kispap is jelen volt. A Szent Liturgia papi szövegei angolul, görögül és magyarul hangzottak el.

A jelenlévők között Oxfordból és Londonból érkező angol hívek is voltak. Csicsó János angliai magyar római katolikus főlelkész sűrű programja ellenére is részt vett a szertartáson.

Kocsis Fülöp szentbeszédében a vámos és farizeus történetén keresztül rávilágított: az imádságban az első helyen kell állnia a dicsőítésnek, ezután következik a hálaadás, majd a bűnbánat, és csak a legvégén a kérés.

A szertartás végén Szaplonczay Máté, a misszió lelkésze háláját fejezte ki a vendégeknek és Kocsis Fülöp érseknek, hogy együtt imádkozhattak ezen a vasárnapon. „Növekvő közösségünknek, ahol a közelmúltban volt az első elsőáldozás, hamarosan pedig keresztelőt ünnepelhetünk, fontos ez a megerősítő jelenlét” – mondta.

A szertartás után késő estig tartó jó hangulatú kötetlen beszélgetés és agapé következett a közösségi teremben.

A kapcsolódó fotógaléria a Hajdúdorogi Főegyházmegye oldalán IDE kattintva tekinthető meg.

Forrás: Király András/Görögkatolikus Metropólia

Fotó: Kondás Kristóf/Görögkatolikus Sajtó- és Médiaközpont

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria