Ábrahámi Család Háza – Abu-Dzabiban mecset, templom és zsinagóga épül az emberi testvériség jegyében

Kitekintő – 2019. október 3., csütörtök | 21:58

Február 4-én sokakat meglepett, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe látogató Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá az emberi testvériségről. Az épületegyüttes tervét Ferenc pápának az Emírségekben tett látogatása ihlette.

Az Abrahamic Family House (Ábrahámi Család Háza) névre hallgató épületegyüttes látványtervei szerint a három imaház a hatalmas zöldövezet közepén egymással szemben áll majd az Egyesült Arab Emírségek (UAE) fővárosában.

Az építők reménye szerint a komplexum „a kölcsönös megértés és béke világítótornya” lesz – egy olyan régióban, amely állandó vallási konfliktusok színhelye. Átadását 2022-re tervezik, s az elképzelések szerint vallási szertartások és nemzetközi csúcstalálkozók színhelye is lesz.

A projektet Ferenc pápa idén év eleji történelmi jelentőségű látogatása inspirálta, amikor a helyi szunnita vallási vezetővel aláírták az emberi testvériségről szóló nyilatkozatot. Ez volt az első pápalátogatás az Arab-félszigeten. Mohamed bin Zayed sejk, Abu-Dzabi trónörökös hercege ezt követően jelentette be az Ábrahámi Család Háza építésére vonatkozó elképzeléseket.

Ezután Higher Committee of Human Fraternity néven vallásközi bizottság alakult, amely első ülését a múlt héten tartotta New Yorkban. A kiadott nyilatkozat szerint „az épületegyüttes a tudomány, párbeszéd és vallásgyakorlás céljából létesül, mindenki számára nyitva áll. Az imahelyeken a látogatók vallási szertartásokon vehetnek részt és a Szentírást hallgathatják. A vallási központoktól független negyedik helyszínen – a zöld területen – az emberek közösséget alkotnak a kölcsönös megértés és béke jegyében.”

Szaúd-Arábiától eltérően, ahol mindenféle nem-muszlim imahely tiltott, Abu-Dzabiban a jelentős számban élő keresztények „diszkréten” gyakorolhatják vallásukat. Ferenc pápa az ott élő, ott dolgozó Fülöp-szigeteki és indiai bevándorlók részéről lelkes fogadtatásban részesült. Az Emirátusok területén, Dubaiban 2008-tól működik zsinagóga – noha ez csak a közelmúltban vált köztudottá.

Az Abrahamic Family House tervpályázatát a londoni Adjaye Associates tervezőiroda nyerte. David Adjaye, az iroda vezetője így nyilatkozott: „Megilletődötten és megtisztelve vettem tudomásul a döntést. Hiszem, hogy az építészet beragyogja azt a világot, amiben élni szeretnénk, a tolerancia, nyitottság és folyamatos haladás világát. Reméljük, hogy az Emírségek fővárosában megépülő, a világra nyitott központ révén a különböző felekezetű és társadalmi hovatartozású emberek elkötelezik magukat a békés együttélés eszméjének, a jövő nemzedékeit is beleértve.”

Forrás és fotó: Szombat.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria