Áder János magánlátogatást tett a lateráni bazilikában

Kitekintő – 2020. február 13., csütörtök | 19:06

A magyar köztársasági elnök kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Rómába; útjára elkísérte felesége, Herczegh Anita. Hivatalos római és szentszéki programjai előtt az államfő február 13-án délelőtt magánlátogatást tett a Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyházban, ahol megtekintette a II. Szilveszter pápa tiszteletére készített domborművet is, mely a Szent Korona küldésének állít emléket.

Áder János és felesége a szentszéki és az olaszországi magyar nagykövetek kíséretében tekintették meg a Lateráni Keresztelő Szent János-bazilikát, a székesegyház vikárius főpapjának vezetésével.

Az elnöki látogatásra hármas évforduló ad alkalmat: a Szentszék és Magyarország hivatalos kapcsolatfelvétele száz évvel ezelőtt, 1920-ban történt; 1945-ben megszakadt a diplomáciai kapcsolat a két fél között. A kapcsolatok újrafelvételére harminc évvel ezelőttig, 1990-ig kellett várni.

A Szent István-i magyar állam és a pápaság kapcsolata valójában több mint ezer évre tekint vissza. Államalapító királyunk II. Szilveszter pápától kérte és kapta meg koronáját, mely később a nemzet kontinuitásának jelképévé vált.

E sorsdöntő epizódnak – mellyel Szent István király bekapcsolta a magyarokat a nyugati kereszténység véráramába – állít emléket a lateráni bazilika egyik domborműve. 1909-ben Damkó József készítette a kenotáfiumot a Szent Korona küldéséről.

Áder János és felesége megtekintették a Szent Péter és Pál koronaereklyéit tartalmazó nagy, gótikus tabernákulumot, valamint a szentély apszismozaikjait és az előtte emelkedő pápai trónt – lévén a lateráni bazilika Róma püspökének címtemploma, a Legszentebb Megváltó és Keresztelő Szent János, valamint János evangélista főszékesegyháza; minden templom anyja és feje, az ökumenikus anyaegyház cím birtokosa.

A magyar elnöki küldöttséget a kolostorkertben és a templomi kincstárban is körbevezették, ahol további ereklyéket, kegytárgyakat, történelmi emlékeket tekintettek meg.

*

Áder János február 13-án, csütörtökön délután a Máltai Lovagrend nagykancellárjával találkozott.

14-én, pénteken délelőtt Ferenc pápa fogadja audiencián a magyar köztársasági elnököt. Az államfő Sergio Mattarella olasz köztársasági elnökkel is találkozik pénteken.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria