Adni öröm! – Megkezdődött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR közös akciója

Hazai – 2019. december 12., csütörtök | 19:15

December 12-én megkezdődött a 23. Adni Öröm! élelmiszeradomány-gyűjtő akció a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR szervezésében. A nyitó napon Kozma Imre, a szeretetszolgálat alapító elnöke rámutatott, az akció lehetőséget teremt, hogy találkozzon az, aki adni tud, és akinek szüksége van a segítségre.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat december 12. és 17. között hat napon át gyűjt tartós élelmiszert a SPAR csoport kijelölt üzleteiben a legszegényebbeknek, egyedülálló időseknek, fogyatékkal élőknek, nagycsaládosoknak és hajléktalan embereknek. A karitatív szervezet több mint 172 Spar és Interspar üzletben több mint 3500 önkéntes, köztük több száz középiskolás diák részvételével gyűjt tartós élelmiszert a rászorulóknak. A gyűjtéshez kapcsolódó legfontosabb információk megtalálhatók a www.adniorom.hu oldalon, ahol az összegyűlt adományok mennyisége is napról napra nyomon követhető.

Az akció kezdetének reggelén a Budapesten tartott sajtótájékoztatón Kozma Imre elmondta, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. hű szövetségese a szeretetszolgálatnak, amiért hálás a karitatív szervezet, hiszen ahhoz, hogy eljuthasson azokhoz az emberekhez, akik várják a támogatásukat, szükséges az is, hogy olyan szövetségeseik legyenek, akikre számíthatnak. „Az Adni öröm! azért izgalmas program, mert mindenki örül. Aki ad, azért ad, mert adni valóban öröm, és igenis szükségünk van erre a békére, ami akkor születik bennünk, amikor jót teszünk. És öröm azok számára is, akik ajándékot, támogatást kapnak. És ha ezt komolyan vesszük, akkor ez örömteli találkozást is teremt a számunkra: találkoznak azok, akik tudnak ajándékozni, és azok, akik örömmel fogadják ezt az ajándékot. Azt kívánom mindenkinek, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, mert lehetőségek azért adatnak, hogy az ember maga is élete békéjét megteremtse és gyógyuljunk is. Hiszen egyedül az emberi kapcsolatok gyógyítanak” – hangsúlyozta Kozma Imre.

A csomagok egy része hajléktalan emberek számára készül, főként azonnal fogyasztható tartós élelmiszerekből, más részét nagycsaládosoknak és idős embereknek juttatják el a szeretetszolgálat csoportjai és intézményei. Az idei „Adni öröm!” akció vásárlók tízezreinek nyújt lehetőséget arra, hogy az ünnep előtt rászoruló embereken segítsenek. A gyűjtésről a www.adniorom.hu honlapon lehet részletesen tájékozódni, az oldalon a jótékonykodást segítő praktikus információk mellett az akcióban résztvevő üzletek is megkereshetők, az adományszámláló segítségével pedig az összegyűlt élelmiszer mennyiségét lehet nyomon követni. Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként idén is személyesen részt vesz karácsonyi gyűjtésben.

Az idei kampány alapgondolata az, hogy az Adni Öröm! akcióban adakozó emberek névtelen jótevői egy másik családnak, amelynek tagjaival valószínűleg sosem fognak találkozni. Ennek ellenére mégis úgy gondoskodnak róluk, mintha saját rokonaik lennének. Ezt a gondolatmenetet fejezi ki az idei kampány mottója, a „Lett egy másik családom”.

Idén is elsősorban tartós élelmiszerre van a legnagyobb szükség, a bevásárlólistára érdemes felírni például a lisztet, tésztát, cukrot, olajat, konzerveket és édességet. A legkisebb felajánlás is nagy segítséget jelent. Az Adni öröm! akcióban az önkéntesek több tevékenységben is segítik a szeretetszolgálat munkáját: az üzletekben a gyűjtésben, a raktárakban csomagolásban, majd a szállításban és a csomagok kiosztásában is közreműködnek.

Ördög Nóra, a SPAR háziasszonya a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy megtapasztalta, a jótékonyságra való hajlam megvan az emberekben, és keresik azokat a megbízható és hiteles módokat, amelyekkel biztosak lehetnek abban, hogy az adományok jó helyre mennek. „Azt gondolom, hogy az Adni öröm!-nél megbízhatóbb, tradicionálisabb és jobb módot nem találhatunk arra, hogy karácsony előtt gondoskodjunk a rászorulókról. Azért is nagyon szeretem ezt az akciót, mert nagyon egyszerű. Amikor vásárolunk nem kerül sokkal többe, hogy egy kiló lisztet vagy csokoládét beletegyünk a kosarunkba” – mondta a műsorvezető.

A boltokba betérő vásárlókat a máltai önkéntesek személyesen szólítják meg, és azt kérik tőlük, hogy lehetőségükhöz mérten vásároljanak élelmiszert a rászorulóknak is. Az adományokat a pénztárak mögött felállított piros asztaloknál veszik át, dobozokba gyűjtik, majd elszállítják a szeretetszolgálat raktáraiba, ahol azonos értékű egységcsomagokat készítenek az önkéntesek. Az elkészült egységcsomagokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményei és helyi csoportjai még az ünnep előtt eljuttatják a rászorulóknak.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria