Ahol a pápa nap mint nap misézik

2019. január 10., csütörtök | 19:11

A Szent Péter-bazilika és a Sixtus-kápolna jól ismertek a Vatikánba zarándoklók előtt. A törpeállamnak azonban van több olyan imahelye, melyek csak korlátozva látogathatók. Ezek egyike a Szent Márta-ház kápolnája, ahol a pápa mindennap szentmisét mutat be.

A Vatikán kevésbé ismert kápolnái között egy élvezi a hívek mindennapos figyelmét: a Szentlélek-kápolna, amelyet inkább a Szent Márta-ház kápolnája néven emlegetünk.  Itt mutat be ugyanis mindennap szentmisét a Szentatya. Homíliái azonban áttörik a kápolna falait, köszönhetően a Vatican News által publikált – és többek közt a Magyar Kurír által is közölt – összefoglalóknak.

Ferenc pápa már egyházfői szolgálatának kezdetén úgy döntött, hogy nem költözik be az Apostoli Palota pápai lakosztályába, helyette inkább a Szent Márta-házban lakik. Ez a komplexum 1996-ban épült a Szent Péter-bazilikától délre, eredetileg azzal a céllal, hogy vendégeket szállásoljanak el itt, a pápaválasztó konklávék alatt pedig a bíborosokat. Szobái kényelmesek, de nem hivalkodók, berendezésük visszafogott.

A Szentatya azzal magyarázta döntését, hogy el szeretné kerülni a magányt, ami együtt jár a Katolikus Egyház vezetőjének szerepével. A Szent Márta-ház 201-es szobájában lakó pápának így mintegy 130 „szomszédja” (a legtöbb indoeurópai nyelvben ezt a szót használják a felebarát kifejezésre – a szerk.) lehet az egyházi hotel négy emeletén.

Róma püspöke minden reggel 7 órakor mutat be szentmisét a ház földszintjén lévő kis kápolnában. A kápolna a Szent Leó pápa által 5. században építtetett városfal közelében létesült. A szentmisét naponta körülbelül ötven vatikáni alkalmazott látogatja. Mellettük házassági vagy szentelési évfordulót ünneplő „külsősök” is kérelmezhetik, hogy részt vegyenek a szertartáson.

2014 óta a Szentatya kérésére a mise nyitott lett Róma katolikusai számára, hogy együtt tudjanak imádkozni püspökükkel. Az olasz főváros papjai kérhetnek engedélyt, hogy részt vegyenek a liturgián a plébániai híveik egy csoportjával. Ezzel a kiváltsággal mindennap huszonöt szerencsés ember élhet.

A kápolnában, amelyet a Szentháromság harmadik személyének tiszteletére szenteltek fel, számos díszítőelem emlékeztet a Szentlélekre. Az oltár fölött latin nyelven a következő felirat áll: „Jöjj, Szentlélek, töltsd meg híveid szívét!” A kápolnában több helyen feltűnik a háromszög motívum, amely a Szentháromság jelképe. Igaz ez a márványpadló csempéire, amelyek színe a vatikáni zászlót idézi meg, de a márványoltár, a mennyezet és még a hajó szélén futó oszlopok is hordozzák a háromszög motívumot.

A kápolna jobb oldalán hatalmas ablak nyílik közvetlenül a Leó-féle városfalra, mely a világ legkisebb államának határát alkotja; és jól látszik a falon lévő keresztút. Az oltártól balra egy bronzszobor található, amely a Szűzanyát ábrázolja fiával a karjaiban. Mária feje a fehér márvány ambó felé fordul, ahol a pápa prédikálni szokott. Egy kis orgona is van a kápolnában, amelyet Szent II. János Pál pápa kapott ajándékba a Kolumbusz-lovagoktól 1997-ben.

A Szentatya nemcsak szentmisét celebrál és homíliát mond a Szent Márta-ház kápolnájában, a békének ebben a kicsi, modern, csendes oázisában, hanem rendszeresen imádkozik is: a nap folyamán bizonyos időpontokban, leginkább délután, csendben elmélkedni is szokott itt.

Forrás és fotó: Aleteia

Magyar Kurír
(asz)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle