Akadálymentes színház főpásztori védnökséggel

Kultúra – 2018. december 10., hétfő | 9:00

Akadálymentesített bérletes előadássorozatot indít a Vörösmarty Színház a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvánnyal és a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házzal együttműködve – jelentették be advent első napjaiban a teátrumban. Az eseménysorozat fővédnöke Spányi Antal megyéspüspök.

A program az egyenlő esélyű részvétel megteremtésén túl a társadalmi befogadás előmozdítását is segíti majd.

A Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány már nyolc éve szervez a társadalmi érzékenyítés és szemléletformálás céljából akadálymentesített színházi előadást Székesfehérváron. Mahlerné Köfner Anikó, a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány elnöke elmondta, hogy az előadások előtt színpadbejárás lesz a látássérült embereknek, hogy tapintással is szerezhessenek információt a színpadról.

Spányi Antal püspök a tájékoztatón arról beszélt: szülei, családja gondolkodásmódja alapján gyermekkorától kezdve kialakult benne érzékenység a fogyatékkal élők iránt, ez azonban hosszú évekig nem talált teret, mielőtt találkozott volna a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvánnyal. „Amikor idekerültem Székesfehérvárra, és találkoztam a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvánnyal, segítettem őket, amiben csak tudtam. Nagy öröm, hogy eljutottunk odáig, hogy ma már olyan nagy intézmények segítik ezt a munkát, mint a Vörösmarty Színház, amelyik nem csak jelképes módon partner ebben az érzékenyítésben” – mondta a főpásztor, aki szerint a bérletsorozat olyan világot nyit meg a fogyatékkal élők előtt, amely eddig el volt zárva előlük.

A 2018–2019-es színházi évadban, a bérletes előadássorozatban három színdarab szerepel majd: a Chicago, a Black Comedy és a 80 nap alatt a Föld körül. Az első előadásra várhatóan 2019 januárjában kerül majd sor – tájékoztatta a médiát Nagy Attila József, a színház ügyvezetője.

Nagyon fontos a jelnyelvi tolmácsolás, amely hallássérülteknek teszi érthetővé az előadást, továbbá a szöveges narráció, ami segíti a látássérülteket, hogy kövessék a darabot – mondta el Tóth Lajos, az akadálymentesített előadások egyik rendszeres látogatója, aki Szemánszki Renáta jelnyelvi tolmács segítségével adta át sokak nevében köszönetét a lehetőségért.

A teljeskörűen akadálymentesített program legfőbb értéke, hogy fizikai és infokommunikációs szempontból – autizmussal, értelmi fogyatékossággal, hallássérüléssel, illetve látássérüléssel élők számára – egyaránt akadálymentesített színházi előadás valósul meg. Ez Magyarországon példaértékű.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Gáspár Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria