Álljatok az élet szolgálatában – Ferenc pápa olasz katolikus felnőtt cserkészekkel találkozott

Ferenc pápa – 2024. április 16., kedd | 11:10

Az olasz katolikus felnőtt cserkészmozgalom (Movimento Adulti Scout Cattolici Italiani) alapításának 70. évfordulója alkalmából találkozott április 13-án, szombaton délelőtt a szervezet 150 képviselője Ferenc pápával a Kelemen teremben. A Szentatya a cserkészet alapértékeire emlékeztette őket, amelyek a közösség, a nevelés, a szolgálat, az emberi élet és a közös otthon védelme.

A jubileumi megemlékezés mottója – „Több életet az életnek” – megnyerte Ferenc pápa tetszését. „Több életet, mert az élet a teljességre vezet, éppen ezért kell dolgoznunk a teljességért” – hangsúlyozta a Szentatya.

A felnőtt cserkészek néhány célkitűzésüket megvalósították, így például újszülöttmentő inkubátort ajándékoztak a lampedusai elsősegély-szolgálatnak, hajóácsműhelyt építettek Zambiában, és erdőt telepítettek az észak-olaszországi Argenta városában. Ferenc pápa ezekhez a megvalósult projektekhez fűzött egy-egy gondolatot.

Az újszülöttmentő inkubátor olasz neve „culla termica”, vagyis „termikus bölcső”, ami az élet szeretetére emlékezteti az embert korunkban, amikor a születések számának drámai visszaesését tapasztaljuk. Az olaszok átlagéletkora 46 év, az albánoké 23 év – emelt ki a pápa egy adatot, rávilágítva arra a fájdalmas tényre, hogy a nyugati ember elvesztette az érzékét, hogy új életet vállaljon és gondoskodjon róla. A bölcső ugyanis a gyermek születésének örömét jelképezi, a törődést, hogy jól fejlődjön, és az arra vonatkozó reményt is jelzi, amivé a gyermek válhat. A bölcső a családról, a kicsinyek befogadó és biztonságos fészkéről, a szeretet ingyenességére épülő közösségről beszél, de egyúttal az életre való odafigyelésről is, annak minden szakaszában. S hogy éppen Lampedusának ajánlották, ez annak a jele, hogy az élet iránti szeretet mindig nyitott és egyetemes, mindenki javát kívánja, származástól vagy egyéb körülménytől függetlenül.

Az ácsműhely azért jelentős – folytatta beszédét Ferenc pápa –, mert a keresztényeknek kedves szimbólum az ácsmesterség, hiszen az Isten Fia ezt választotta munkájául Názáret falujában, ahol alázatosan, „emberi kézzel” dolgozva készült fel üdvözítő művére.

Ezzel szemben ma a világ inkább fegyvereket gyárt, hogy háborút folytasson. Egy közgazdász szerint jelenleg a fegyvergyártás hozza a legnagyobb bevételt. Befektetni a pusztításba, majd haszonra szert tenni a pusztításon keresztül, ez szemben áll az ember alapvető hivatásával, Isten ajándékait ugyanis nem szabad a halál eszközeivé tenni, hanem egy igazságos és békés társadalom építése érdekében kell azokat hasznosítani az emberhez méltó életért.

A bokrok, fák ültetése a Teremtőtől a gondjainkra bízott közös otthonunk iránti elkötelezettségre emlékeztet minket. A tisztelet, a szeretet és a természettel való közvetlen érintkezés a cserkészet sajátos jellemzője a kezdetektől fogva. Olyan értékek ezek, amelyekre ma nagy szükségünk van, mivel egyre tehetetlenebbnek érezzük magunkat a föld felelőtlen kizsákmányolásának következményeivel szemben. Olyan életmód és viselkedésmódok foglyai leszünk, amelyek önzően süketek a józan ész bármilyen felhívására, minthogy tragikusan önpusztítóak. Érzéketlenek továbbá a sebzett föld kiáltására, valamint sok testvérünk hangjára, akiket igazságtalanul peremre szorítanak és kizárnak a javak igazságos elosztásából.

Ennek tükrében a cserkészek józan, tisztelettudó és takarékos stílusa mindenki számára nagyszerű példa – szólt elismerően a pápa, majd jelszavukat idézve – „semel scout, semper scout” – kérte, hogy maradjanak „egyszer s mindenkorra cserkészek”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria