Amikor függő, akit szeretsz

Nézőpont – 2016. november 13., vasárnap | 18:58

Theresa Aletheia Noble FSP nővér egy barátja történetét írta meg, aki első találkozásuk idején túl volt már egy drogdílerkedésért börtönben töltött időszakon.

A nővér beszámolója szerint a plébániai rendezvényre érkező fiatalember elmondta, a bezártság éveiben megtalálta Jézust, és visszatért katolikus hitéhez. A közösség tagjai számára inspirációt jelentett Ben története; csodálták a Szentírásban való jártasságát, lelkesedését, örömét, együttérzését és figyelmességét.

Bent két függőségben szenvedő szülő nevelte; ő maga tizenéves kora óta drogozott, idővel dílerkedett is, majd letartóztatták. A börtönben megtért, „lejött a szerekről”, aktív hívő lett belőle. Azonban a múltja még mindig jelen volt életében, készen arra, hogy ismét lerántsa őt a mélybe.

Ben dolgozni kezdett és tanult, majd feladta mindkettőt, arra hivatkozva, hogy demens nagymamáját ápolja. Theresa Aletheia nővér beöltözése után egyre kevesebb hírt kapott a fiúról, majd egyszercsak jött egy telefon. Ben remegő hangon mondta: „Theresa, el kell mondanom neked valamit, és nem fogsz örülni neki. Megint drogozni kezdtem.” Néhány hónap múlva ismét letartóztatták; Theresa nővér kérte a bírót, küldje drogrehabilitációra inkább. Nem küldték, viszont pár hónappal később kegyelmet kapott. Mikor szabadult, egy plébániai barát ment érte, aki rögtön egy drogrehabilitációs központba akarta vinni; Ben azonban tiltakozott, a nagymamájára hivatkozva. Egy másik Ben szabadult akkor, mint akit annak idején a plébánián megismertek: egy dühös, agresszív, nyugtalan Ben, aki semmire nem volt képes odafigyelni. Akkor már sejtették, hamarosan megint a börtönben lesz. Ennek ellenére mindig biztosították róla, hogy szeretik; hogy fontos számukra, hogy tudjanak róla; hogy szeretetük nem függ attól, hogy hajlandó-e rehabilitációra menni.

Ben ezután megint eltűnt, barátai pedig egy újabb megtérésért imádkoztak: ha egyszer meg tudta tenni Isten, még egyszer meg tudja… Theresa nővér úgy érezte, megszakad a szíve, mindazért, amin Ben átment, ami jutott neki az életben; a döntéseiért. Barátját „maga alá temették a nyomorúság, az elhagyatottság, a drogfüggés, a bűn évei. Csak Isten tudja alóluk kiásni őt. Csak Isten tudja a Ben szívében egyszer már fellobbanó lángot újra meggyújtani. Csak engedje meg Neki.”

Theresa nővér imája, melyet a nevet behelyettesítve elmondhatunk függőségben szenvedő barátainkért:

„Istenem, valaki, akit szeretek, függő. Tudom, hogy semmit sem tudok tenni, ami eljutna hozzá. Néha nem elég sem a logika, sem a tökéletes szavak; még a szeretet sem mindig tud áttörni a ködön. Te vagy az egyetlen, aki segíteni tudsz ...-nak, hogy akarást és reményt találjon magában, és kiszabaduljon a függőség rabságából. Uram, te azért jöttél a földre, hogy megszabadíts minket bűneinktől. Áraszd kegyelmedet erre a világra, amely annyira szomjazza szeretetedet, és áraszd különösen ….-ra, akit annyira szeretek.”

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Drogmentes.hu

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria