ANGYAL a Lehel téren – Rekordszámú pap várja a gyónni vágyókat az Árpád-házi Szent Margit-templomban

Hazai – 2017. december 13., szerda | 19:17

A Regnum Marianum és a Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom közössége „Adventi és Nagyböjti Gyónási Alkalmat”, azaz ANGYAL-t szervez december 20-án, 18 órától a budapesti Lehel téri templomban.

Ez a harmadik ANGYAL a templomban, az elsőt éppen egy éve, tavaly adventben rendezték meg. Monostori László plébániai kormányzó elmondta, a bűnbánati és imaestet azért szervezik, mert úgy tapasztalták, sok fiatalnak – de nem csak nekik – gondot okoz, hogy hol és mikor tudja elvégezni az ünnepek előtt a szentgyónást. A legtöbb templomban egy pap szolgál, és természetesen nem tud mindig olyan időpontban rendelkezésre állni a hívek számára, ami mindenkinek jó. „Azért választottunk esti időpontot, hogy azok is el tudjanak jönni, akik kötött munkarendben dolgoznak. Az eddigi alkalmakkor többségében fiatalok jöttek el, de természetesen minden korosztályt hívunk és várunk – tette hozzá Monostori László. – Fontos számunkra, hogy ez egy közösségi esemény, amikor megtapasztalhatjuk, jó együtt lenni, imádkozni.”

Este 6 órakor szentmisével kezdődik a program, de már ez alatt is lesz gyóntatás, majd folyamatosan egész este – a tervek szerint 10 óráig, de az eddigi alkalmak tapasztalata szerint tovább is. Az est során a szervezők lelkitükröt osztanak, lesz bűnbánati liturgia, valamint folyamatos szentségimádás, illetve imaközösségek vezetésével különböző elmélkedések és imádságok hangzanak majd el. „Sorba kell állni a szentgyónáshoz, de ez sem terméketlen idő – mutatott rá a plébániai kormányzó –, hiszen közben be lehet kapcsolódni az imádságba, helyben fel lehet készülni a szentségre, bűnbánatot lehet tartani, illetve a szentgyónás után is még ott lehet maradni imádkozni, esetleg elvégezni a jóvátételt.”

Monostori László elmondta, az első ANGYAL során hat pap gyóntatott, de annyian eljöttek, hogy este 10-kor még nem tudták befejezni az estet. „Láttuk, hogy valóban van erre igény, ezért nagyböjtben már tizennégy atyát hívtunk. Akkor sem sikerült pontosan befejezni a programot, éjjel fél 12-ig folyamatosan gyóntattak a papok. Most is rengeteg emberre számítunk – az elmúlt alkalmak tapasztalatai alapján több száz gyónóra –, ezért húsz papot hívtunk meg. A Lehel téri templom felépítéséből adódik, hogy nehezen tudunk ennyi atyát elhelyezni úgy, hogy diszkrét körülmények között gyóntathassanak, de már vannak ötleteink e probléma megoldására. Azt megígérjük, hogy aki eljön, biztosan sorra fog kerülni, meghitt körülmények között tudja elvégezni a szentgyónását, és lelkileg megerősödve térhet haza.”

A szervezők szeretettel várnak mindenkit. Várják az atyák jelentkezését is, akik eljönnének gyóntatni. A szervezők kérik, az a lelkipásztor, aki úgy gondolja, szívesen szolgálna az este folyamán, írjon egy e-mailt az Árpád-házi Szent Margit-plébánia címére: margit.pleb@gmail.com.

További információ az ANGYAL Facebook-esemény oldalán.

Fotó: Lambert Attila; Margitos.hu

Szalontai Anikó/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria