Áprilisban temetik újra Josef Beran bíborost Prágában

Kitekintő – 2018. február 12., hétfő | 14:45

Áprilisban Prágában temetik újra Josef Beran bíborost. Csehország vértanú prímása száműzetésben hunyt el Rómában 1969-ben, földi maradványainak hazahozatalát a kommunista államhatalom utasította el. Ferenc pápa döntésével azonban teljesülhet a bíboros végakarata, miszerint szülőhazájában temessék el

Ferenc pápa január elején engedélyezte, hogy Josef Beran bíboros földi maradványait a Vatikánból Csehországba szállítsák – jelentette január 3-án a cseh közszolgálati hírtelevízió. A napokban pedig azt a hírt tette közzé a prágai érsekség, hogy áprilisban szeretnék nemzeti és egyházi ünnep keretében a prágai Szent Vitus-székesegyházban végső nyugalomra helyezni a néhai főpásztor földi maradványait.

Josef Beran 1888-ban született Plzeňben, 1911-ben szentelték pappá. A második világháború idején megjárta a dachaui koncentrációs tábort, ahová a Reinhard Heydrich náci protektor elleni merénylet után került, mert helyeselte a támadást. Prágai érsekké 1946-ban nevezték ki. Miután nem volt hajlandó támogatni az 1948 februárjában hatalomra került kommunista rendszert, előbb házi őrizetbe, majd börtönbe került, egészen 1963-ig. Szabadulása után VI. Pál pápa bíborossá kreálta.

A csehszlovák kormány és a Vatikán közötti tárgyalássorozat eredményeképpen Beran 1965 -ben elhagyhatta Csehszlovákiát. A Vatikánban telepedett le, ahol részt vett a II. vatikáni zsinat utolsó ülésszakain, de már nem térhetett vissza hazájába. Rómában halt meg 1969 májusában. Annak ellenére, hogy végakaratában azt írta, szeretné, ha Prágában vagy szülővárosában helyeznék végső nyugalomra, a csehszlovák államhatalom holttestének hazahozatalát elutasította. Beran bíborost VI. Pál pápa személyes kérésére a Szent Péter-bazilikában temették el.

Josef Beran bíboros boldoggáavatási eljárását húsz éve, 1998-ban indították el Prágában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Kardinaljosefberan.cz

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria