Árpád-házi Szent Margit ünnepe Veszprémben

Hazai – 2023. január 24., kedd | 9:51

Szent Margit ünnepe alkalmából ebben az évben is triduumot tartottak Veszprémben az Árpád-házi Szent Margit-templomban. A január 16. és 18. között megrendezett lelkigyakorlatot Tornavölgyi Krisztián esperes, plébános, érseki irodaigazgató felkérésére Barkó Ágoston bencés szerzetes, alperjel, a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum igazgatója tartotta.

A három nap esti alkalmai lehetőséget adtak arra, hogy a jelenlévők Szent Margit kapcsán együtt gondolkodjanak hitükről, az imádság fontosságáról, Istennel való kapcsolatukról. Az első esti elmélkedésben Barkó Ágoston a csendes imára, az Úr szeretetében való elmerülésre, az Istenben való elidőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. A második napon Remete Szent Antal küzdelmeit hozta a résztvevők elé, rámutatva arra, hogyan tudunk mi magunk is megküzdeni bűneinkkel. Végül Szent Margit ünnepén, a triduum záró alkalmán Margit életpéldáját is beépítve a mai katolikus iskolákról, a hitoktatásról, valamint arról beszélt a bencés szerzetes, hogyan tudjuk a fiatalokat megszólítani.

A lelkigyakorlat harmadik napján, Árpád-házi Szent Margit ünnepén a szentmisén Tornavölgyi Krisztián esperes, plébános meghívásának eleget téve koncelebráltak mindazon atyák, akik korábban a Szent Margit Plébánián teljesítettek szolgálatot. A szentmise végén Barkó Ágoston Szent Margit ereklyéjének jelenlétében megáldotta mindazokat, akik részt vettek az ünnepen.

A triduumon elhangzott tanítások ITT meghallgathatóak. 

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria