Assisi Szent Ferenc nevét viseli majd az új katolikus templom Abu-Dzabiban

2019. február 8., péntek | 19:58

Ferenc pápa arábiai utazása előtt említette, hogy útja egyik célja az, hogy új templomok épülhessenek az Egyesült Arab Emírségekben – ez a vágy valóra is válik, hisz a vallásközi kapcsolatok jegyében a közeljövőben két új istentiszteleti hely létesül Abu-Dzabiban.

Egyelőre kevés részlet látott napvilágot, de annyi kiderült, hogy a katolikus templom Assisi Szent Ferenc nevét fogja viselni, a mecset pedig Ahmad et-Tajjeb főimámról kapja a nevét – számolt be a pápalátogatásról részletesen és rendkívül pozitív hangnemben tudósító The National emirátusi hírügynökség. Az alapköveket Ferenc pápa, Ahmad et-Tajjeb főimám, Mohamed bin Zájed al-Nahján koronaherceg és Mohamed bin Rásid al-Maktúm alelnök, Dubaj emírje írta alá. Mohamed bin Zájid sejk úgy fogalmazott, hogy az új templom és a mecset világítótoronyként hirdetik majd a tolerancia, az erkölcsi integritás és a testvériség értékeit.

A helyi egyház hívei nagy örömmel fogadták a február 5-i bejelentést; a világ távoli pontjairól, de főleg Indiából és a Fülöp-szigetekről ide települő katolikus hívek elmondták a helyi sajtónak: hálásak az ország toleranciájáért, hiszen szülőhazájukban elképzelhetetlen lenne az, hogy egymás mellett álljon egy keresztény templom és egy mecset.

Az Abu-Dzabiban remélhetőleg a közeljövőben megépülő templom nem az első Assisi Szent Ferencről elnevezett templom lesz az Emírségekben: az ország második legnagyobb, de legnépesebb városában, Dubajban már található egy: a város második plébániatemploma viseli a béketeremtő szent nevét.

Az Egyesült Arab Emírségekben tett apostoli útjának második napján, február 4-én a Szentatyát Mohamed bin Zájed al-Nahján sejk, trónörökös herceg fogadta az elnöki palotában.

A megbeszélések után a pápa egy díszes érmével ajándékozta meg a sejket, amely Assisi Szent Ferenc és Malik al-Kámil egyiptomi szultán 800 évvel ezelőtti találkozását ábrázolja. A katolikus egyházfő viszonzásképp azt az okiratot kapta meg egy bőrdobozban, amelyet 1963. június 22-én bocsátott ki Sahbút bin Szultán al-Nahján, Abu-Dzabi akkori uralkodója, s amelyben építési telket adományozott a Katolikus Egyháznak a Szent József-templom számára a város nyugati részén – ez volt a legelső katolikus templom az Emírségekben. Az ajándék dobozában egy fénykép is volt: a történelmi jelentőségű fotón Sahbút sejk látható Luigi Magliacani Castel del Pianó-i püspökkel, Arábia akkori apostoli vikáriusával.

Ferenc pápa látogatása az abu-dzabi Szent József székesegyházban

Az első Szent József-templomot 1965. február 19-én szentelte fel Luigi Magliacani püspök a telket adományozó Sahbút bin Szultán al-Nahján, testvére, Zájed bin Szultán al-Nahján és más méltóságok jelenlétében. 1974-ben azonban a vikariátus székhelye átkerült Ádenből Abu-Dzabiba, így a Szent József-templom lett a püspöki székesegyház. Őfelsége Zájed bin Szultán al-Nahján jó szándéka jeléül új telket adományozott a Mushrif nevű központi negyedben; a szerződés végső formáját 1981-ben írta alá Giovanni Bernardo Gremoli püspök, arábiai apostoli vikárius. 1983-ban szentelték fel a székesegyházat, az addigra nyugalomba vonult Sahbút sejk és mintegy hétezer meghívott jelenlétében.

A Szent József-székesegyház ma Dél-Arábia apostoli vikáriusa, Paul Hinder OFMCap püspök székhelye. A mintegy 80–90 ezer ide tartozó katolikus többsége Indiából és a Fülöp-szigetekről származik; malajálam, tagalog, urdu, francia, német és koreai nyelven zajlanak a szertartások.

Forrás: TheNational.ae

Fotó: Government.ae; TheNational.ae

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd
husvetvasarnapi-szentmisek-puspoki-szekhelyeken
Húsvétvasárnapi szentmisék a püspöki székhelyeken

Országszerte szentmiséken ünnepeltük április 21-én, húsvétvasárnap Urunk, Jézus Krisztus feltámadását. A püspöki székhelyek ünnepi szertartásairól adunk körképet.

2019. április 23., kedd