Ászja Bibi: „Imádkozzatok és böjtöljetek velem április 27-én!”

2018. április 26., csütörtök | 11:28

A Pakisztánban káromlásért halálra ítélt keresztény asszony, Ászja Bibi felhívást tett közzé, hiszen még mindig pislákol egy reménysugár az ügye törvényes megoldására.

„Fivéreim és nővéreim, imádkozzatok és böjtöljetek velem” – hangzik Ászja Bibi szívből jövő felhívása, melyet a multani női börtönből intézett hozzánk ma, április 24-én, meghívva minden keresztényt és jóakaratú embert, hogy csatlakozzon hozzá ezen a különleges napon – április 27-én, pénteken – az imában és a böjtben kérve Istent a szabadulásáért és a békéért.

Az állítólagos káromlásért halálra ítélt keresztény nő 2009 óta raboskodik, nemrég azonban lehetőséget kapott, hogy találkozzon a családjával: férjével, Asikkal, két lányával Ejsammal és Esával, valamint a család gyámjával, Joseph Nadeemmel, aki a Renaissance Education Foundation vezetője Lahorban. Ászja megrendülten fogadta a hírt, miszerint Saqib Nisar, a pakisztáni legfelsőbb bíróság elnöke személyesen szeretne bekapcsolódni az ügybe, és mihamarabb szeretné kitűzni az utolsó, sorsdöntő tárgyalás időpontját, mely az ország legmagasabb rangú bírói testülete előtt zajlik majd.

Joseph Nadeem a Vatican Insidernek elmondta: „Ászja jó egészségnek örvend. Nagyon boldog volt, hogy viszontláthatta a családját. Amikor a közelgő tárgyalásról beszéltünk neki, nagyon izgatott lett, reménnyel teli, nagy hittel reagált a hírre, és hálát adott Istennek. Ő valóban példa és jel mindannyiunk számára. Személyesen szeretne hívni mindenkit, akik érdeklődnek iránta, és akik közel állnak hozzá az egész világon, hogy április 27-én lelki közösségüket imádságban és böjtben fejezzék ki szabadulásáért. Nagyon hiszünk a böjt és az ima erejében, mi biztosan csatlakozni fogunk hozzá, és biztos vagyok benne, hogy még sokan tesznek hasonlóan.”

Hasonló reményeinek adott hangot Asik, Ászja férje: „Április 27-én az egész világon nagyon sokan imádkoznak és böjtölnek majd, kérve Istent, hogy világosítsa meg a döntéshozók értelmét, akik Ászja Bibi ügyét tárgyalják.” Ászja megérdemli a szeretetünket és a támogatásunkat. „Nagyon bízunk a keresztény közösség támogatásában és a közös imában” – mondta Nadeem.

A pakisztáni keresztény közösség szintén úgy vélekedik, hogy Ászja számára újra van remény. A pakisztáni püspöki tanács – egy olyan testület, amely több mint negyven, különböző felekezetekhez tartozó egyházi vezetőt foglal magában, köztük pünkösdistákat, evangélikusokat, adventistákat, metodistákat és más egyházakat, továbbá szoros együttműködésben állnak a katolikus püspöki konferenciával is – nagyrabecsülését fejezte ki a legfelsőbb bíróság elnöke felé, értesülve annak döntéséről, és emlékeztetett arra, hogy „még rengeteg ártatlan ember raboskodik különböző börtönökben, akik szintén igazságos ítéletre várnak.

Ászja és a káromlás büntetéséről szóló törvény többi ártatlan áldozata, mely törvénnyel egyébként rendszeresen visszaélnek, hogy így toroljanak meg személyes jellegű konfliktusokat, valódi igazságszolgáltatásért kiált. Ászja Bibi valójában néhány muszlim asszony és a helyi imám ellene irányuló intrikáinak áldozata – a bíróságnak erre kellene fényt derítenie, objektíven ítélkezni, Ászját szabadon engedni, rosszakaróit pedig felelősségre vonni.

Pakisztánban azonban a helyzet borzasztóan bonyolult, mert a szélsőséges iszlamista csoportok az ilyen ügyekben nagy nyomást gyakorolnak – jelenleg konkrétan Ászja felakasztását követelik. Az igazságszolgáltatásra kifejtett nyomás óriási, előfordultak már önkényes gyilkosságok is, tudniillik megöltek néhány olyan muszlim elöljárót, akik a következményekkel dacolva bátran kiálltak nézeteik mellett, és pártatlanul döntöttek, illetve felmentő ítéletet hoztak káromlással vádolt keresztények ügyében.

Pandzsáb tartományban az elmúlt három évtizedben rendkívüli módon megnövekedett a káromlással vádolt személyek száma – magyarázta a társadalmi igazságosságért küzdő iroda Pakisztánban, melynek vezetője a keresztény Peter Jacob. Az iroda többek között Arif Iqbal Bhatti ügyével foglalkozik, akit nyugdíjba vonulása után gyilkoltak meg iszlám radikalisták, mert felmentő ítéletet hozott egy káromlással vádolt keresztény ügyében.

A káromlásról szóló törvénnyel való visszaélések rákként élnek a társadalom szervezetében: „Százakat megkínoztak, bebörtönöztek, kilakoltattak már. Több milliárd rúpiára rúg az elpusztított magánvagyon értéke, az elkövető radikális csoportok büntetlenül tevékenykednek tovább, a gazdasági veszteség pedig csak a jéghegy csúcsa a társadalmi, politikai és kulturális következményekhez képest” – mondja Peter Jacob.

Az Amnesty International, az International Commission of Juristis és a pakisztáni Human Rights Commission tanulmánya szerint „a káromlásról szóló törvénnyel nagyon gyakran visszaélnek, és követnek el rettenetes bűncselekményeket vallási alapon, állnak bosszút személyes sérelmekért és jogtalan gazdasági haszonra tesznek szert.” Ügyvédek és bírók borzasztóan ellenséges társadalmi környezetben kényszerülnek dolgozni. Itt az ideje, hogy a vezetők és a közintézmények egyaránt vegyék a bátorságot, és elég bölcsek legyenek, hogy felismerjék az olyan ártatlan áldozatok ügyeit, mint amilyen Ászja Bibi is.

Fordította: Koszoru Péter

Forrás és fotó: Vatican Insider

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle