Átadták a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotókiállítás díjait

Kultúra – 2019. december 3., kedd | 13:29

A 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle legjobb kisjátékfilmje Schwechtje Mihály Aki bújt, aki nem című alkotása lett, a dokumentumfilm kategóriában Alexander Abramov Palekh Újra a térképen, az animációs és kísérleti filmek közül Gianluca Abbate Szupermarket című filmje kapott első díjat. A Premier Kultcaféban november 30-án a diák- és az ökumenikus zsűri is osztott elismeréseket.

A Faludi Fotópályázat idei kitüntetettjei Czimbal Gyula, Szőke Ferenc és Walton Eszter. A 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle legjobb színészének Marta Bayarrit választották.

A Faludi Ferenc Akadémia „Hívás” mottóval meghirdetett tematikus nemzetközi filmszemléjére és a hozzá kapcsolódó fotópályázatra minden korábbinál több pályamű érkezett. A magyar jezsuita rendtartomány által fenntartott intézmény olyan, a hívószó gondolatkörébe illeszkedő, szakmailag igényes alkotásokat várt, amelyek alkalmasak arra, hogy a vizualitás nyelvén fórumot teremtsenek különböző nézőpontok és vélemények dialógusához.

A filmes kategóriák győzteseiről döntő Almási Tamás, Lázár Kovács Ákos, Karl Markovics, Kassay Réka és Ujj Mészáros Károly alkotta zsűri 23 kisjáték-, 19 dokumentum-, valamint 10 animációs, illetve kísérleti film közül választotta ki a díjazottakat.

A fesztivál legjobb kisjátékfilmje Schwechtje Mihály Aki bújt, aki nem című alkotása lett, a második helyezett Christian Werner A látogatás, a harmadik Ducki Witek Sommelier című filmje. A legjobb dokumentumfilm Alexander Abramov Palekh Újra a térképen című alkotása lett; a legjobb kísérleti és animációs filmként Gianluca Abbate Szupermarket című filmje végzett első helyen. A fesztivál legjobb televíziós dokumentumfilmje díjat Dobray Györgynek ítélte a zsűri Próbajáték című alkotásáért. A legjobb elsőfilmes rendező Almási Zsolt lett, a legjobb filmegyetemi hallgató díját Szeleczki Rozália kapta Rozgonyiné című filmjéért. A fesztivál legjobb színészi alakításáért a katalán Marta Bayarri kapott elismerést, Jorge Yudice Krokodil című filmjében az anya megformálásáért.

A fotós előzsűri döntése alapján 21 nevező 27 pályamunkáját állították ki Budapesten, a Párbeszéd Házában. A Wojciech Grzędziński, Haris László, Korniss Péter és Kosmály Gábor alkotta zsűri Czimbal Gyula Megérkezés című sorozatát, Szőke Ferenc Írás, olvasás című sorozatát, valamint Walton Eszter Domonkos nővérek című sorozatát díjazta. Különdíjban részesült Farbaky Tamás, Szigeti Vajk István, M. Nagy László és Ráfi Dénes.

A díjazott és küldöndíjban részesülő alkotók és alkotások listáját ITT olvashatják.

A 22. Faludi Nemzetközi Filmszemléhez kapcsolódó fotópályázat legjobb alkotásaiból nyílt kiállítás 2020. január 15-ig tekinthető meg a budapesti Párbeszéd Házában.

Forrás és fotó: Faludiakadémia.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria