Átadták a görögkatolikus szeretetszolgálat új szolgáltatópontját

Hazai – 2019. november 27., szerda | 12:35

A Görögkatolikus Egyház fenntartásában működő Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat új szolgáltatópontot nyitott Debrecenben az Attila tér 7. szám alatt, melyet november 25-én adtak át. A szentelési szertartást Kocsis Fülöp érsek-metropolita végezte.

A szolgáltatóponton működik a jövőben a segélyszervezet karitatív irodája, amely már 2017 októbere óta létezik. Létrehozásának célja: a Szent Lukács Szeretetszolgálat által a korábbi években már folytatott karitatív feladatok átvállalása, koordinálása, illetve az egyházmegyei karitásszal való szorosabb együttműködés, egymás munkájának kölcsönös segítése.

A debreceni iroda számos feladatot vállal. Minden hónap első vasárnapján meleg ételt osztanak a rászorulóknak; kórházi beteglátogatást is szerveznek a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban és a Debreceni Egyetem Klinikai Központban; folyamatos feladat az adományok gyűjtése, szétosztása a rászorulóknak.

Az iroda feladatainak, céljainak megvalósításához nélkülözhetetlen az önkéntesek elkötelezett munkája, ezért folyamatos toborzásuk. Számukra rendszeresen szerveznek találkozókat, hiszen ezáltal biztosítható elkötelezettségük fenntartása és munkájuk elismerése.

A karitatív tevékenységben fontos szerepe van a prevenciós munkának. Ennek keretében szervezett az iroda előadás-sorozatot a görögkatolikus általános és középiskolákban tanuló, valamint a Hajdúsági és a Debreceni Gyermekvédelmi Központok lakásotthonaiban nevelkedő gyerekeknek.

A november 25-i ünnepélyes átadáson Kocsis Fülöp metropolita úgy fogalmazott: Éppen karácsony előtt, a böjti időben örvendetes dolog, hogy átadhatjuk ezt a kis „szeretetsarkot”, hiszen a bűnbánati időben minél több mindent vonunk meg magunktól, annál gazdagabbá válhatunk. Minél többet tudunk adni másoknak, annál inkább gazdagodunk mi is. Az Úr Istennek ez a csodálatos rendje éppen karácsonykor mutatkozik meg: odaadja magát nekünk, és ezzel egész életünk a helyére kerül. „Azt kívánom, hogy találkozzon itt a mi odaadó szeretetünk Isten odaadásával. Akik itt adományban részesülnek, magát az Istent kaphassák meg minden alkalommal rajtunk keresztül.”

Ungvári Sándor, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek a szolgáltatópont létrejöttében, amely közel 50 millió forintból valósult meg. Ennek egy része (20 millió forint) európai uniós pályázati, a másik része saját forrás volt. Az Attila téri épületben nemcsak a karitatív tevékenységeket koordinálják a jövőben, de ide várják a különféle adományokat is: lehet az ruhanemű, technikai eszköz, de akár tartós élelmiszer is.

Az adományokat hétköznap 8 és 12 óra között várják a szolgáltatóponton, Debrecenben, az Attila tér 7. szám alatt.

Forrás és fotó: Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria