Átadták a keresztény könnyűzenei Szikra díjakat

Kultúra – 2019. február 25., hétfő | 9:52

Mások mellett a The Sign együttesnek, Fóris Ritának, a Magidomnak és Kübler Dánielnek ítélték oda idén a Szikra díjat, míg Győri János Sámuel életműdíjban részesült. A keresztény könnyűzenei elismeréseket február 22-én adták át Budapesten, a Várkert Bazárban.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a gálán kiemelte: ez az esemény nemcsak bemutatja a keresztény könnyűzene legjavát, hanem bátorítja is annak művelőit. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány a következő években sok irányból fogja támogatni a keresztény könnyűzene művelőit és alkotóit, a kezdő és profi zenekarokat egyaránt.

Az európai nemzeteket sokszínűvé teszi, ami a nemzeti mivoltukból származik, egységessé viszont az, ami a közös kereszténységből, ezért fontos ennek megélése – mutatott rá.

Bolyki György, a Szikra Projekt vezetője elmondta: a magyar állam számára fontos, hogy létezzen a keresztény könnyűzene, ezért pluszforrást biztosít a fejlődéshez, ami által az egész zenei szakma is gazdagodik.

Nyolcan vehettek át elismeréseket a keresztény könnyűzene ünnepén, a Szikra Gálán. A 2019-es Szikra díjat öt kategóriában adták át, emellett egy közönségdíjat, egy életműdíjat és egy különdíjat is odaítélt a szakmai zsűri.

A harmadik alkalommal meghirdetett seregszemlén a mintegy száz nevezésből tizenöt produkció jutott a döntőbe, közülük választotta ki a szakmai zsűri az adott kategória végső győztesét. A legjobb dal a The Sign Tékozló című felvétele, a legjobb dicsőítő dal Fóris Rita Hozzád jövök című dala, a legjobb előadás a Magidom Királydrámája lett, a legjobb dalszövegért járó elismerést Kübler Dániel kapta a Nem véletlen című szerzeményért. A legjobb videoklip kategória győztese Pátkai Benjamin és Petrőcz Raffael lett a Hidden Kingdom Idő című dalának kisfilmjéért. A zsűri idén az életműdíjat Győri János Sámuel evangélikus lelkésznek (képünkön) ítélte oda eddigi munkásságáért.

A közönségdíjat a beérkezett szavazatok alapján a Keresztkérdés zenekar vehette át a Száraz lábbal című felvételért. A szakmai zsűri egy különdíjat is átadott, ezt a FOURisFive nevű formáció kapta.

A szakmai zsűriben helyet kapott Bolyki György zenész, producer, a Szikra Projekt vezetője; Gável Gellért szövegíró, dalszerző, gitárművész; Madarász Isti filmrendező, forgatókönyvíró; valamint Mező Misi zenész, a Magna Cum Laude frontembere. A zsűri elnöke Horváth Gergely rádiós műsorvezető, író és az NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program Kollégiumának tagja volt.

A Várkert Bazárban tartott ünnepélyes gálán fellépett Caramel, Mező Misi, a Bolyki Balázs és Bolyki Soul & Gospel Kórus, Anima Soni, a Gável testvérek és a Pünkösdi Zenei Misszió.

A Szikra díjat eddig két alkalommal, 2016-ban és 2018-ban ítélték oda a legkiemelkedőbb keresztény könnyűzenészek elismeréseként. Szikra díjban részesült többek között Pajor Tamás, Oláh Gergő, Havas Lajos és Bolyki András, a Helyes_Beat, az Új forrás Etno-Gospel, a Magidom, Sillye Jenő, Cserpes Abigél Sára, az Unless zenekar, Durkó Heléna-Ferencz Péter, a Pünkösdi Zenei Misszó, Petrőcz Rafael Mikes (Tibes) és a Keresztkérdés zenekar.

A legnívósabb keresztény szellemiségű alkotók és előadók elismerését célzó kezdeményezés az amerikai GMA Dove Awards mintájára és szakmai partnerségével jött létre. A Szikra díj célja a keresztény zene hazai tehetségeinek elismerése, a zenészek szakmai fejlődésének elősegítése és új alkotások inspirálása.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria