Az egyházi, ifjúsági közösségek a pártállami Magyarországon – Kiállítás és projekt Edelényben

Hazai – 2022. március 6., vasárnap | 13:26

Az edelényi Szent János Gimnázium részt vesz a Nemzeti Emlékezet Bizottsága országos tananyagfejlesztési projektjében, melyet a projekthez kapcsolódó kiállítással együtt nyitottak meg a kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én. Az ünnepélyes megnyitón Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, valamint az emlékbizottság történésze, Arató György is részt vett.

Az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium felkérést kapott a Nemzeti Emlékezet Bizottságától egy országos projektben való részvételre, melyben tíz iskola vesz részt: katolikus, református, evangélikus középiskolák, illetve két állami intézmény is, hogy minél szélesebb körű tapasztalatok alapján alakíthassák a projekt elemeit – ismertette az esemény kapcsán Tóbiás Krisztina pedagógus, a projekt iskolai vezetője.

A különböző feladatokat tartalmazó tananyagfejlesztési projekt egyben együttműködést is jelent a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola egyik nyolcadikos osztályával. Az elkészült tananyagokat nyolcadikos és tizenkettedik évfolyamos diákok számára készítette az emlékbizottság szakmai csapata, melyeket az edelényi iskolákban történelemórák keretében próbálnak majd ki.

A projekt része a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódó, február 25-én megnyitott, Küzdelem a lelkekért – Az egyházi, ifjúsági közösségek a pártállami Magyarországon a „hosszú hatvanas években” című edelényi kiállítás, melyhez szintén készült pedagógiai eszközrendszer; tanórai foglalkozásvázlat és interaktív játék.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria