Éves konferenciát rendezett az Egyházi Könyvtárak Egyesülése Sárospatakon

Hazai – 2015. július 8., szerda | 10:05

A sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjteményben tartották június 29. és július 1. között az Egyházi Könyvtárak Egyesülése (EKE) hagyományos évi konferenciáját – tájékoztat az Evangélikus.hu nyomán a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény.

A konferencián mintegy 80 fő vett részt, 62 egyházi könyvtár és 11 fiókkönyvtár képviseletében. A jelenkévőket a házigazdák, Kecskés Attila főesperes és Szabó Irén gyűjteményvezető mellett az Evangélikus Országos Könyvtár tudományos munkatársa, az EKE elnöke, Hubert Gabriella köszöntötte.

Az első napon, június 29-én délután közgyűlést és kerekasztal-beszélgetést tartottak a könyvtárosi – egyházi könyvtárosi – életpályamodell kidolgozásáról Barátné Hajdu Ágnes, Ásványi Ilona és Hubert Gabriella vezetésével. Este ökumenikus (római és görögkatolikus, evangélikus és református) istentiszteleten és ünnepi fogadáson vettek részt a konferencián jelenlévők.

A háromnapos konferencia idei témája a következő volt: Digitális tartalmak és szolgáltatások az egyházi és világi könyvtárakban. A felkért előadók között voltak a legnagyobb magyarországi világi könyvtárak vezetői, Tüske László, (OSZK), Monok István (MTA), valamint egyházi, köztük határontúli gyűjtemények munkatársai, illetve a digitalizálással tudományos szinten foglalkozó szakemberek.

Adatbázisokról, a digitalizálás új irányairól, az integráció és összefogás szükségességéről szóltak az előadások, amelyekből kiderült, hogy az egyik legfontosabb feladat, hogy a digitalizált tartalmak széles körben, ingyenesen hozzáférhetőekké váljanak. A digitalizált tartalmakat azonban el kell látni olyan metaadatokkal, amelyek megfelelnek a minél mélyebb és sokoldalúbb keresési feltételeknek. Az egyházi könyvtárakban dolgozó könyvtárosok különösen ezen a téren jól képzettek és felkészültek.

A résztvevők az előadások mellett megismerkedhettek a vendéglátó sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjteménnyel, megtekintették a sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményét, valamint a sárospataki várat.

Rák József, a szomszédos Hercegkút polgármestere bemutatta a település hagyományait és a jövőt, a kibontakozást szolgáló elképzeléseit. Így egy olyan sváb faluval ismerkedhettek meg a konferencia résztvevői, ahol a templom és az iskola van ma is a középpontban.

A vendéglátók jóvoltából az egyházi könyvtárakban dolgozó kollégák nemcsak szellemi, hanem lelki feltöltődésben is részesülhettek.

A konferencia harmadik napján fakultatív kirándulásra került sor, melynek állomásai Sátoraljaújhely, valamint a Széphalomban található Magyar Nyelv Múzeuma voltak.

Fotó: Feczkó Ágnes/Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria