Az igazságosságról szólt a Pécsi Egyházmegye februári szabadegyetemi előadása

2019. február 25., hétfő | 12:11

A Pécsi Egyházmegye szabadegyetemén a tavaszi félév témája a sarkalatos és teológiai erények. Február 20-án folytatódott programsorozat a Magtár Látogatóközpontban; ezúttal az igazságosságról hallhattak előadást az érdeklődők.

KÉPGALÉRIA – klikk  a képre!

Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnöke, valamint Benke József jogász, a Pécsi Tudományegyetem docense tartottak előadást. Arra igyekeztek választ adni, hogy miben áll az igazságosság.

Székely János feltette a kérdést: mit is jelent igaz embernek lenni? A római jog szerint „megadni mindenkinek azt, ami neki jár”. A püspök elmondta, hogy a keresztény szemlélet szerint azonban az igazságosság mélyebb és tágabb. Nem emberek által hozott törvények vagy emberi jogok betartásához méri az igazságot, mert ebben mindig van egy szubjektív elem: egy adott kor meghatározza, hogy mi az, ami jár valakinek. A Szentírás azonban abból indul ki, hogy az igazság a világba teremtett gyönyörű, isteni rendhez való hűséget jelenti. Ez egy objektív rend, az ember pedig akkor lesz boldog, ha ezt felismeri, és harmóniában tud élni vele. A keresztény igazságosság ezen túlmenően kapcsolatokat is jelent: hűséget a Teremtőhöz, a házastárshoz, a közösséghez, a társadalomhoz.

Előadása végén Székely János az igaz ember példájaként állította a hallgatóság elé Esterházy Jánost, aki egyedüli szlovákiai képviselőként emelt szót a zsidók deportálása ellen, de ugyanezzel a bátor igazságossággal szorgalmazta az első bécsi döntés után azt is, hogy a tisztán szlovák lakosságú településekről Magyarország önként mondjon le. A megyéspüspök szintén igaz emberként jellemezte Gianna Beretta Mollát, a szentté avatott édesanyát, aki a méhében hordott gyermeke élete mellett döntött, amikor rákos betegként elutasította a saját életét megmentő, de a magzat halálával járó műtétet. A példaképek sorában említette még Batthyány-Strattmann Lászlót, aki a vagyonából rengeteg ember gyógyítását támogatta. Végül Krisztust állította követendő példaként a hallgatóság elé, „aki maga az igazság, azáltal, hogy igazzá tesz bennünket. Azt kívánom mindannyiunknak, hogy ezen a módon próbáljunk igazak lenni, a szeretet teljes odaadásának megélésével. Éljük meg azt, hogy igaz emberek vagyunk, az Isten álma szerint”.

Benke József, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Polgári Jogi Tanszékének egyetemi docense az igazságosság erényének fogalmát római katolikus vallását gyakorló, világi jogászként vizsgálta. Előadásában hangsúlyozta, hogy az igazságosság erénye a teremtett világban kizárólag Isten és ember, illetőleg ember és ember kapcsolatában nyerhet helyes értelmezést. Kiemelte, jóllehet a polgárok a törvényhozó és a törvénykező hatalom letéteményeseitől elsősorban azt várják el, hogy alkotásuk – a jogszabály és az ítélet – „igazságos” legyen, a magyar jogrendszer (más országokéhoz hasonlóan) mégsem határozza meg normatív erővel az igazságosság fogalmát, hanem azt – helyesen – meghagyja a jogon túli tényezőnek.

Az előadó hangsúlyozta, éppen ez teszi lehetővé, hogy az igazságosság eszméje a demokratikus jogállamban betölthesse azt a szerepet, amit az isteni eredetű parancs földi utunk ember szabályozta világában egyáltalán betölthet. Ez a bonyolult szerep az, hogy a jogbiztonság garanciája az igazságosság, amelynek korrekciója a méltányosság. Kiemelte, az e fogalmak kapcsolatrendjében felszínre kerülő elvárás három síkon jelenik meg: a jogalkotóval, a jogalkalmazóval, valamint a jogalannyal szemben. Az igazságosságnak a jog „szikár” világában képlékenynek tűnő szerepe van, egzakt meghatározást pedig éppen azáltal kaphat, hogy az igazságosság erényében keressük és fedezzük fel az embert szerető háromságos Isten akaratát.

Az előadások meghallgathatók a Pécsi Egyházmegye honlapján keresztül.

A szabadegyetemi előadás-sorozat következő alkalma március 27-én lesz, amikor a harmadik sarkalatos erényt, a lelki erősséget állítják a középpontba. Udvardy György megyéspüspök mellett Csókay András idegsebész tart előadást 18 órától a Magtár Látogatóközpontban.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

A hanganyagokat készítette: Visontai László

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
te-is-tamogathatod-az-egyhaz-tarsadalmi-szerepvallalasat
Te is támogathatod az Egyház társadalmi szerepvállalását!

Az egy százalékok felajánlására bátorítjuk olvasóinkat, és figyelmükbe ajánljuk ismét a Viber alkalmazásban elérhető matricacsomagot, amelyet április 28-ig tölthetnek le.

12:00
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd