Az irgalmasság szentéve állt az idei Don Bosco-ünnep középpontjában

Megszentelt élet – 2016. január 25., hétfő | 20:02

Január 23-án Pesthidegkúton, a Klebelsberg Kultúrkúria színháztermében tartották a szaléziak tartományi ünnepét, melyet ezúttal a Segítő Szűz Mária Leányai, vagyis a Don Bosco Nővérek szerveztek meg.

Az ünnep szentmisével kezdődött, amelyet Ábrahám Béla tartományfőnök mutatott be rendtársaival együtt. A nézőteret megtöltötték a Szalézi Család tagjai, fiatalok, Don Bosco-tisztelők, akik együtt ünnepeltek a szerzetesekkel.

A tartományfőnök kiemelte, hogy az irgalmasság szentéve a Szalézi Család számára ma Magyarországon új kihívást jelent, erre Don Bosco segít válaszolni.

A Don Bosco iránti rajongásukat igyekszünk továbbadni családjainkban, iskoláinkban, kisebb-nagyobb közösségeinkben. Az irgalmasság éve mélyen megszólítja a Szalézi Családot, és nem pusztán passzív együttérzést vált ki, hiszen jézusi értelemben az irgalmasság egy dinamikus, felelős cselekvés, amely keresi a másik igényét. Don Bosco egy cselekvő szent, aki belső érzelmi indíttatásból és Istentől kapott küldetése szerint nagyon határozottan küzd és cselekszik a fiatalokért. Az ő együttérzése mindig aktív és időszerű – hangsúlyozta Ábrahám Béla.

Ezután hozzátette, hogy az irgalmasság évében a Szalézi Család tagjai leginkább arra kapnak meghívást, hogy próbálják újraéleszteni a Don Boscó-i mű legszínesebb, legaktívabb formáját, az oratóriumot. 

A tartományfőnök ezért bejelentette, hogy az idei év az oratórium éve lesz, majd rámutatott: fontos, hogy még több időt és odafigyelést szenteljenek az oratóriumnak, hogy az a közösséggé formálás, az együtt cselekvés helye legyen a felelősséget hordozó Szalézi Család egésze számára. Az oratóriumok megújítása nagy lehetőséget jelent a magyar szalézi jelenlét megújítására is.

Az irgalmasság szalézi neve az oratórium, hiszen maga Don Bosco az oratórium művét tartotta legfontosabbnak és minden mást oratóriumi stílusban szervezett meg – mondta a tartományfőnök. – Az oratóriumban nem az a legfontosabb, hogy milyen eszközök, tárgyi lehetőségek vannak benne, hanem hogy ott van egy közösség, amelynek szíve van, amely Don Bosco szívéből táplálkozik és erősödik.

A szalézi szentek, misszionáriusok, nagy egyéniségek titka a nagyfokú rajongás Don Boscoért. Ez jelenvalóvá teszi őt a mindennapokban, és ez a mai szaléziak lehetősége, feladata is. Mondhatjuk, hogy kevesen vagyunk, hogy fáradtak, idősek, csalódottak vagyunk, de mondjuk inkább azt, hogy Don Bosco velünk van. És ha velünk van, akkor nincs miért aggódni, nincs mitől félni – buzdította az ünneplőket Ábrahám Béla.

Az ünnep egyben hálaadás is az elmúlt huszonöt évért, ugyanis éppen huszonöt évvel ezelőtt, 1991. január 31-én volt Havasi József tartományfőnöki beiktatása, aki az első tartományfőnök volt az újraindulás után. Sok tanulságot tartogat az ő visszaemlékezése erre a korra, a szalézi élet magyarországi újrakezdésére vonatkozóan. Habár ezek a szaléziak nem tudták, mi vár rájuk, de otthagyták egyházmegyei vagy külföldi szolgálatukat az újrakezdésért, mert rajongva szerették Don Boscót. Ez a rajongás a szalézi élet gyökere és forrása, hiteles forrás és bátorító jelenlét – hangsúlyozta a tartományfőnök.

Az ünnep során immár hagyományosan kiosztották a Magyar Szalézi Tartomány díjait, amelyekre idén a Don Bosco Nővérek is tehettek javaslatot. A díjakat Costabile Carolina, a Don Bosco Nővérek magyarországi közösségének vezetője és Ábrahám Béla tartományfőnök adták át.

Don Bosco-díjban részesültek: Vidáné Nagy Mária, a Don Bosco Nővérek Szent Család Óvodájának intézményvezetője és Kőszeghy Balázs, a Szalézi Művek Kft. vezetője.

Boldog Sándor István-díjban részesültek: Lukács Tamásné, az egri Segítő Szűz Mária Főiskolai Leánykollégium igazgatóhelyettese és Rózsáné Czigány Enikő szalézi munkatárs, egyetemi tanár.

Az ünnepi műsor keretében színpadra léptek a mogyoródi Laura Vicuña-óvoda óvodásai, akik Don Bosco életéből mutattak be egy jelenetet, az egri oratórium fiataljai A csavargók őrangyala című színdarabot adták elő, a mogyoródi Karikás Néptáncegyüttes tagjai pedig táncokkal szórakoztatták a közönséget. Rövid műsorszámmal felléptek a mogyoródi és a pesthidegkúti oratórium fiataljai is, az animátorok és fiatal szaléziak pedig egy futurisztikus Csillagok háborúja-adaptációt adtak elő szalézi köntösbe bújtatva.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria