Babasirató – Virtuális emlékfalat kaptak a meg nem született gyermekek

Hazai – 2022. október 22., szombat | 14:01

„Babasirató” névvel virtuális emlékfalat hozott létre a meg nem született babák hozzátartozói számára a kárpátaljai Család és Élet Egyesület a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családügyi Bizottságának életvédő munkacsoportjával együttműködve. A virtuális siratófalat a perinatális gyász emléknapján, október 15-én indították el az alkotók.

A babasirato.hu egy biztonságos hely az édesanya, az édesapa, a nagyszülők vagy más hozzátartozók számára, ahol anonim módon megörökíthetik a meg nem született baba emlékét – akár vetélés, akár abortusz által veszítették el gyermeket.

Ezeknek a babáknak nem adatott saját sírhely a temetőben. Ezen a helyen viszont nevet adhat neki a hozzátartozó, és felteheti emléktábláját az emlékfalra – akár egy személyes üzenettel együtt. A hely ugyanakkor a gyógyulás helye is. Azok készítették, akik tudják, mit jelent elveszíteni egy meg nem született gyermeket, és ismerik a gyász feldolgozásának útját is, melynek lépéseiről a Gyógyulás menüpontban olvashat a látogató. Akinek szüksége van rá, szakszerű segítséget is kaphat.

A Mit érezhetsz? cím alatt pedig az érzelmi tapasztalatok beazonosításához kap segítséget az olvasó. Aki csak látogatóba érkezik erre a helyre, azt arra kérik, töltsön egy kis időt az emlékfalnál, olvassa el a történeteket és gondoljon egy pillanatra azokra a családokra, akik olyan nehezen birkóznak meg a baba elvesztése okozta fájdalommal és gyásszal. Az alapgondolat az elveszített kisbabák emlékének megörökítésére annak a több száz nőnek a megosztott tapasztalatából származik, akik abortusz vagy vetélés fájdalmával keresték meg az egyesület munkatársait és segítséget kaptak a továbblépésben, a gyászfolyamat lezárásában.

A létrehozók hívő emberek, ugyanakkor külön menüpontban azokra is gondoltak, akiktől a hit idegen.

Palojtay Márta, a Család és Élet Egyesület alapítója és elnöke mentálhigiénés szakemberként önkéntes társaival együtt hosszú évek óta segíti azokat, akik a meg nem született babáik miatti veszteség és fájdalom feldolgozásában kérnek lelki-szakmai támogatást. Társadalmunkban ez a veszteségtudat talán még nem annyira ismert-értett fájdalom, azonban az eltelt évek tapasztalatai alapján az egyesület munkatársai úgy érezték, hogy egy virtuális emlékfal létrehozásával segítségére lehetnek az érintetteknek – határon innen és túl is.

További információ:
Palojtay Márta
E-mail: palojtaym@gmail.com
Tel.: +380-99-241-1872

Forrás: MKPK Családügyi Bizottsága/Győri Egyházmegye

Illusztráció: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria