Ferenc pápa Bariban: A Közel-Kelet ma sír, míg mások hatalom- és pénzéhségükben eltiporják

2018. július 7. szombat 16:30

Július 7-én délelőtt a Szentatya a keleti keresztény egyházak vezetőivel együtt a Közel-Kelet békéjéért, az ott élő szenvedőkért imádkozott az olaszországi Bari városában, ahol Szent Miklós püspök ereklyéit őrzik. Ferenc pápa beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

Kedves testvéreim!

Zarándokként érkeztünk Bariba, a Közel-Kelet felé nyitott ablakhoz, és elhoztuk szívünkben egyházainkat, népeinket és a megpróbáltatások között élő sok-sok embert. Nekik üzenjük: „Közel vagyunk hozzátok!” Kedves testvéreim, szívből köszönöm, hogy nagylelkűen és készségesen eljöttetek ide. És nagyon hálás vagyok mindannyitoknak, akik vendégül láttok minket ebben a városban, a találkozás városában, a befogadás városában.

Közös utunkon Isten szent anyja támogat minket, akit itt Odigitriaként, az „út mutatója”-ként tisztelnek. Itt találhatók Szent Miklósnak, Kelet püspökének ereklyéi, akinek tisztelete átszeli a tengereket és átlépi az egyházak közötti határokat. A szent gyógyító járjon közben a sebek gyógyulásáért, amelyeket az emberek magukban hordoznak. Itt elénk tárul a tenger panorámája, és késztetést érzünk arra, hogy elménkkel és szívünkkel a Közel-Kelet felé fordulva töltsük el ezt a napot, ahol civilizációk találkoznak és a nagy monoteista vallások bölcsője ringott.

Ott eljött meglátogatni minket az Úr, „a magasból felkelő nap” (Lk 1,78). Onnan indulva vitték el az egész világra a hit fényét. Ott fakadtak fel a lelkiség és a szerzetesség friss forrásai. Ott egyedülálló ősi szertartásokat, felbecsülhetetlen szakrális művészeti és teológiai gazdagságot őriznek, ott található a nagy egyházatyák öröksége. Olyan kincs ez a hagyomány, amelyet minden erőnkkel védelmeznünk kell, mert a Közel-Keleten vannak mindnyájunk lelkének gyökerei.

Ám ezt a ragyogó térséget, főleg az utóbbi években, sűrű sötétség borította be: háború, erőszak és pusztítás, fundamentalista területfoglalások és egyéb tevékenységek, kényszerű elvándorlás és elhagyatottság, és mindez sokak bűnrészes lapításától kísérve. A Közel-Kelet olyan emberek földjévé vált, akik elhagyják földjüket. Fennáll a veszély, a hitben fivéreink és nővéreink jelenléte megszűnik, eltorzítva a térség arculatát, hiszen egy keresztények nélküli Közel-Kelet nem lenne Közel-Kelet.

Imával kezdjük ezt a napot, hogy az isteni világosság szétoszlassa a világ sötétségét. Meggyújtottuk Szent Miklós [ereklyéi] előtt a „közös lángú mécsest”, az egyetlen Egyház jelképét. Ma közösen a remény lángját szeretnénk meggyújtani. Mécseseink, melyeket elhelyezünk, legyenek a még éjszakában is tündöklő világosság jelei. A keresztények ugyanis világosságot adnak a világnak (vö. Mt 5,14), nemcsak akkor, amikor körülöttük mindenütt fény ragyog, hanem akkor is, amikor a történelem sötét óráiban nem adják meg magukat a mindent beborító sötétségnek, hanem táplálják a remény kanócát az ima és a szeretet olajával. Mert, amikor imára az ég felé nyújtjuk kezünket, és amikor önzetlenül testvérünk felé nyújtjuk kezünket, a Léleknek, az egység Lelkének, a béke Lelkének a tüze ég és ragyog.

Imádkozzunk közösen, kérjük a menny Urától azt a békét, amelyet a föld hatalmasainak még nem sikerült megtalálniuk. A Nílus folyásától a Jordán völgyéig, és azon túl, az Orontészen át a Tigrisig és az Eufráteszig hangozzék el a zsoltár kiáltása: „Béke néked!” (Zsolt 122,8). Szenvedő testvérinkért, minden néphez és valláshoz tartozó barátainkért ismételjük: Béke neked! A zsoltárossal esedezzünk különösképpen Jeruzsálemért, a szent városért, melyet Isten szeret, de az emberek megsebeztek, mely fölött az Úr még mindig sír: Béke neked!

Legyen béke: ez a ma élő sok Ábelnek Isten trónjához felhatoló kiáltása. Értük nem engedhetjük meg magunknak, sem a Közel-Keleten, sem máshol a világon, hogy azt mondjuk: „Talán én vagyok őrzője testvéremnek?” (Ter 4,9). A közöny öl, és mi az a hang akarunk lenni, amely ellenszegül a közöny gyilkolásának. Szólni akarunk azok helyett, akiknek nincs szavuk, akik csak könnyeiket nyelhetik, mert a Közel-Kelet ma sír, ma szenved és hallgat, míg mások hatalom- és pénzéhségükben eltiporják. A kicsinyekért, az egyszerűekért, a sérültekért, értük, akiknek pártján Isten áll, így fohászkodunk: Legyen béke! A „minden vigasztalás Istene” (2Kor 1,3), aki meggyógyítja a megtört szíveket és bekötözi a sebeket (vö. Zsolt 147,3), hallgassa meg ma kérésünket!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

20:33
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

19:45
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle