Befogadó, megtartó közösségben – Lezárult a Kalazancius Mozgalom idei országos tábora

Megszentelt élet – 2021. augusztus 14., szombat | 17:31

A piaristák Kalazancius Mozgalmának hazai szervezői Egertől nem messze, Cserépváralja település határában augusztus 9. és 13. között rendezték meg második országos táborukat a fiatalok számára, értékközvetítő, fejlesztő programokkal.

A piarista iskolákhoz kötődő, ifjúsági csoportokat összefogó Kalazancius Mozgalom második magyarországi nagytáborában a rend által fenntartott hét iskolából százhúsz diák vett részt; a csoportokat harminc, többségében egyetemista önkéntes vezette.

Tavaly Balatonberényben nyaralhattak az iskolások, de a balatoni helyszín idén szűknek bizonyult, olyan sokan jelentkeztek a táborba, ezért most az Egerhez közeli Cserépváralja határában, szintén gyönyörű természeti környezetben találtak helyet a szervezők.

A fiatalokat nap mint nap új élmények várták. Éjszaka a réten fekve, a csillagos égboltot szemlélve imádkozhattak Teremtőjükhöz, nappal átmentek a bogácsi strandra, vagy kiránduláson vehettek részt, megtekintve a cserépváraljai várromot is. A hét többi napján kreatív, fejlesztő közösségi programokat szervezett számukra a Kalazancius Mozgalom hazai csapata.

A diákok két altáborban – 7–8., illetve 9–10. osztályosok – kapcsolódtak be a programokba, amelyeket két kerettörténet mentén álmodtak és valósítottak meg a szervezők.

A kisebbek napi feladatainak, témáinak kerete a Harry Potter-történet volt, a nagyobbaké pedig az Így neveld a sárkányodat című animációs film.

A mesés lények, a történetekhez kapcsolódó eszközök, feladatok nem csupán a jó hangulatot biztosították a tábor során, de alkalmat adtak arra, hogy a résztvevők a játékok segítségével fejlesszék önismeretüket, elmélyítsék istenkapcsolatukat, megtanuljanak együttműködni a társaikkal, csapatként tervezni, dolgozni és nem mellesleg új barátságok is születhettek.

„Tudatosan döntöttünk az országos tábor mellett, hiszen így nemcsak az egy iskolához kötődő diákok találkozhatnak, ismerkedhetnek egymással, s az új barátságok által erősödhet a tágabb értelemben vett piarista közösséghez való tartozás is” – mutatott rá Márkus Roland, a tábor háttérmunkáinak vezetője.

Mint mondta, a Kalazancius Mozgalom egyik célja, hogy a piarista iskolákból majdan kikerülő diákok továbbra is a rend közösségéhez kötődhessenek, akár éppen úgy, hogy önkéntesként segítik a mozgalom tevékenységét.

Ungár Dániel táborvezető elmondta, a hazai Kalazancius Mozgalom öt évvel ezelőtt indult tíz fővel, három önkéntessel és a jelenleg háromszáz fős szervezethez mind a hét piarista iskolában évfolyamonként két-három csoportvezető tartozik.

A többnyire egyetemista korú önkéntesek alapos, folyamatosan mentorált képzésen vesznek részt, majd az adott piarista iskolában szerveznek csoportot, hetenkénti találkozási alkalmakat, illetve aktívan bekapcsolódnak a nyári tábor előkészítő munkálataiba.

„A cserépváraljai tábor szervezése februárban kezdődött – mondta Ungár Dániel. – Munkacsoportokat alakítottunk, majd online dolgoztunk együtt, programfüzetbe gyűjtöttük össze a teendőket, s amikor augusztus elején felépítettük a tábort, a helyszínen egymás közt begyakoroltuk a programelemeket, amelyek nemcsak játékokról szólnak, hanem komoly témákat érintő csoportbeszélgetésekről is.” Bizalom, önismeret, önértékelés, testbeszéd, barátság, párkapcsolat – ilyen és ehhez hasonló témák is előkerültek a csoportműhelyekben.

„A sajátos piarista ízt az adja, hogy a diákokat szeretnénk segíteni a hivatásuk megtalálásában, illetve támogatjuk őket abban, hogy életrevaló fiatalokká váljanak” – tette hozzá a táborvezető.

Márkus Roland rámutatott: A Kalazancius Mozgalom minden fiatal számára nyitott, ahogy a tábor is; tehát nemcsak a „szuper hívőket” várják, hanem minden érdeklődőt. „Alapvető, hogy a minőségre törekszünk, fejlesztő szemléletű közegben, elsősorban a másokkal való együttműködés tanulására fókuszálunk. Például, ha valakit érdekel a fotózás, a táborban talál fotósműhelyt, de aki eljött ide, megtanulhatja akár a kürtőskalácssütés rejtelmeit is.”

Sok más workshop is működött az idei országos táborban: ezek keretében többek közt szó volt az imamódokról (mozgásos, ritmikus, rajzos, képmeditációs), a személyes istenkapcsolatról, más alkalommal pedig a szerelem volt téma.

A tábor szervezőitől megtudtuk, hogy a délutáni szentmise (a szerdai liturgiát Szakál Ádám piarista tartományfőnök mutatta be), a strandolás, a kirándulások mellett jutott idő tematikus – a „sárkányok és a vikingek” küzdelmére épülő – számháborúra, tábortűz melletti játékra, zenés-táncos programra.

Ungár Dániel táborvezető örömmel számolt be arról, hogy a táncesten minden táborlakó aktívan részt vett: jó volt megtapasztalni, hogy a fiatalok megérezték a tábor befogadó légkörét, fel tudtak oldódni.

A kisebbeknek szóló Harry Potteres tematika is eszközként szolgált a baráti kapcsolatok kialakításához, megerősítéséhez, az együttműködés tanulásához: a csoportvezetők tábornyitó ceremóniát tartottak, a fiatalok varázspálcákat készíthettek, vagy éppen „repülőiskolaként” szolgáló vízszőnyegen csúszkálhattak.

A nagyobbak a tábor elején megtekintették az Így neveld a sárkányodat című filmet, majd a bizalom, az önismeret témáját, a férfi-nő kapcsolat különféle vonatkozásait beszélték át a kiscsoportokban.

A piarista rend ifjúsági világmozgalma, a Kalazancius Mozgalom mintegy 15 ezer tagot számlál, és az iskolai munka mellett egyre dinamikusan fejlődik, évről évre újabb szempontokkal bővülve próbálja elérni a diákokat, a piarista iskolához kötődő fiatalokat.

Az ifjúsági csoportokat felsős diákok és öregdiákok vezetik, de sokszor egy-egy tanárt, piarista szerzetest is meghívnak az összejövetelekre, a táborokra.

Ottjártunkkor éppen Labancz Zsolt volt piarista tartományfőnök látogatott el a cserépváraljai táborba, s a helyszínen találkoztunk, beszélgettünk a váci és a szegedi iskola igazgatójával is.

A Kalazancius Mozgalom programjai – így a cserépváraljai tábor is – szellemiségében a piarista rendalapító, Kalazanci Szent József karizmájából merít, ugyanakkor kreatív hűséggel viszonyul a rendi hagyományhoz, és úgy látjuk, itt Magyarországon sikeres: a jövőben újabb csoportjaink indulnak  – összegezte  Márkus Roland, aki szervezői feladatai mellett a fotós workshopot is vezette.

Szerző: Körössy László

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria