Bemutatjuk a katekézis új direktóriumát (VI. rész) – Hol irgalmazott nekem az Isten?

Nézőpont – 2021. május 6., csütörtök | 11:01

Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa által szerkesztett Direttorio per la catechesi magyar nyelvű megjelenése az idei év folyamán várható. A direktóriumról kéthetente közzétett ismertető sorozatot indítottunk. A hatodik, záró részben Udvardy György veszprémi érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Hitoktatási Bizottsága elnökének ismertetését olvashatjuk.

A katekézis direktóriuma megjelöli a katekézis területeit. Újdonság, hogy itt nem a felnőttek, hanem a család katekézisének elsőbbsége jelenik meg, hiszen a család nélkülözhetetlen helye a hit megélésének, átadásának, iskolájának. Említi a korosztályi katekézist is, mint ahogy a kivándorlók, az emigrációban élő testvéreink vallási segítésére is ráirányítja a figyelmünket. Ehhez kapcsolódó feladatunk, hogy egyfajta társadalmi-kulturális narratívát fogalmazzunk meg a mai ember helyzetével kapcsolatban. Amikor szükséges a pasztorális megtérés bátorsága, a katekumenátus intézménye belső logikájának újbóli megismerése, valamint a beavatás folyamatában a liturgikus szimbólumok újraértelmezése.

Mindebből személyes megfontolások is következnek, mégpedig a személyes megtérésre irányuló buzdítások. A kerygma (kérügma; a görög  szó jelentése: az isteni irgalom megtapasztalása – a szerk.) összefüggésében szükséges átgondolni, mi a saját személyes kerygmánk, amiről tanúságot tudunk tenni. Ferenc pápa a Gaudete et exsultate kezdetű apostoli buzdításában a mai ember életszentségre törekvéséről ír. A bátor, a kezdeményező, az állhatatos örömet emeli ki mint személyes célt.

A direktórium tehát iránymutatás, bátorítás, megbízatás, de az Egyház által szándékolt változást saját magunkban kell véghez vinni.

Az új direktórium közös feldolgozásához a következő kérdéseket kell feltennünk:
– Mi a személyes élettörténetem, kerygmám?
– Hol irgalmazott nekem az Isten?
– Hogyan jelenik meg az öröm a szolgálatomban?
– Hogyan legyek alkalmasabb katekéta?
– Milyen javaslataim vannak plébániai és egyházmegyei szinten a katekézis megújításával kapcsolatban?

Szent Ágoston hite szerint Isten az Ő Szentlelke által a régi meglévő kövekből is tud új épületet építeni. Mi is így tekintünk a megújulásra, a direktóriumra, és így kell tekintenünk saját egyéni plébániai és egyházmegyei szolgálatunkra.

Forrás: MKPK Hitoktatási Bizottság

Fotó: Wikipédia (Falakon kívüli Szent Pál-bazilika apszismozaikja, Tanító Krisztus)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria