Bemutatkozik az előszállási Lego Liga

Hazai – 2020. január 6., hétfő | 13:01

Különleges kezdeményezéssel segítik a fiatalok plébániai közösségi életbe való bekapcsolódását a Fejér megyei Előszálláson. A missziós tevékenység eszközei nem mások, mint a Lego-kockák.

Hazánkban sok plébánia küzd azzal, hogy a bérmálkozásra eljutott fiatalok nagy része elfordul az Egyháztól. A fő és alapvető kérdés itt az, mit tehetnénk azért, hogy a sok-sok éves hittantanulásból valódi hitélet fakadjon. Erre különféle kísérletek történtek már több-kevesebb sikerrel. Az előszállási Kisboldogasszony-plébánia egyik ilyen sikeres kezdeményezése volt a 2000-es években a Világunk templomai kiállítás, ahol a bérmálkozott fiatalok és szüleik templomokról készült képeket gyűjtöttek és mutattak be országosan.

Az előszállási plébánia most a Lego-kockák segítségével szeretné a közösségi életbe bevonni és ott megtartani a fiatalokat. A templom tíz ministránsa, valamint szüleik 2019-ben Lego Liga néven alapítottak csoportot, melyet kettős cél vezet: egyrészt a közösség megerősítése a havi rendszeres találkozások által, ahol legóznak, beszélgetnek, imádkoznak és különféle feladatokat vállalnak, másrészt a lelki felkészülés a plébániatemplom felszentelésének 250. évfordulójára, mely tíz év múlva, 2029-ben lesz. A Lego Liga tehát egy évtizedre tervez, mire a mai ministránsok érettségiző korba érnek. Addig is lesznek helyi és missziós feladatok egyaránt.

A Világunk templomai kezdeményezésben részt vevők előszeretettel vitték a kiállítást profán környezetbe, például különböző budapesti bevásárlóközpontokba. Az akció céja az volt, hogy a betérő meglepődjön és feltegye magában a kérdéseket: Mit keresnek itt a templomok? Egyáltalán mit keresnek a templomok a mai világban? Ezek után pedig beszélgetések és barátságok alakultak ott ki. Ma hasonló a plébánia célja: a népszerű építőjátékkal megjelenni a keresztény emberek világában, egyházközségekben, zarándoklatokon, találkozókon, valamint megalakítani a 3K-t, azaz a Keresztény Kocka Klubot. A hittanosok nem szörnyeket akarnak alkotni, hanem templomokat, betlehemet, szentírási jeleneteket, keresztet, kelyhet, szívet, életet. Kezdetnek 2019 karácsonyán teljes mértékben Duplo- és Lego-kockákból építették meg templomi betlehemüket, mely Jézus születésének életképén túl a pásztorok világát és a háromkirályok betlehemi útját is megjeleníti.

Ahogyan pedig egy Lego-kocka sem virtuális valóság, hanem kézbe vehető, hasonlóképp a Lego Liga is szeretne „kézzel fogható” maradni. Személyes és emberközeli, mintegy „kézműves” termék. Ezért nem nyitnak munkájukról közösségi oldalakat, különféle csatornákat. Céljuk nem tömegek, hanem az érdeklődő keresztény családok elérése. Ezért aktuális rendezvényeikről szóló információkért csupán postacímüket ajánlják: Római Katolikus Plébánia, 2424 Előszállás, Szöglet kert 3.

Forrás és fotó: Kisboldogasszony-plébánia, Előszállás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria