Bemutatták a „Keresztfához megyek” című filmet Debrecenben

Kultúra – 2015. március 22., vasárnap | 18:48

Március 18-án tartotta a Debrecen Televízió „Keresztfához megyek – út menti keresztek a Kárpát-medencében” című négyrészes filmsorozatának bemutatóját a debreceni Szent József Gimnázium dísztermében – tájékoztat a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A debreceni filmbemutatón Vojtkó Ferenc, a film szerkesztő-forgatókönyvírója – 2011-ben Szalézi-sajtóösztöndíjas televíziós munkatárs – köszöntötte a vendégeket. Elmondta: a négyrészes film azt próbálja bemutatni, hogy az emberek mit keresnek, amikor elzarándokolnak a keresztfához és imádkoznak annak tövében. A forgatás azoknak az embereknek lelki világba kalauzolta el a készítésben részt vevő stáb munkatársait, akik a kereszteket állították. Ez áthatotta a munkájukat és ennek köszönhetően a keresztek üzenetei – történetek, háború okozta fájdalmak, családi tragédiák, sorsok, fogadalmak – a nézőkhöz is eljutnak.

Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök köszönetet mondott a film készítőinek, akik a keresztet állították filmjük középpontjába. A főpásztor elmondta, a kereszténység szimbóluma kivégzőeszköz volt. Amióta azonban Jézus kereszthalála és feltámadása életet adott az emberiségnek, azóta a keresztények úgy tekintenek a keresztre mint az élet fájára. Ezért, nemcsak a templomok, hanem az élet minden területén megjelenik a kereszt.

Halász János országgyűlési képviselő, aki jelentősen támogatta a film létrejöttét, a bemutatón emlékeztetett: Magyarországon a filmművészet nagy hagyományokkal rendelkezik, ezért méltó arra, hogy a közönség és az állam is támogassa ezt a fontos művészeti területet.

Széles Tamás, a film rendezője gyermekkori emlékét osztotta meg a filmbemutató közönségével. Elmondta, már akkor foglalkoztatta az a kérdés: miért járnak az emberek a keresztekhez? Így született meg benne a film ötlete, amely lehetőséget ad a sokakat foglalkoztató válasz mélyebb megismerésére.

Végül Dénes Zoltán plébános, néprajzkutató, a stáb tagja, a forgatáson átélt élményekről beszélt, majd hangsúlyozta: a kereszt nem a múlté, hiszen mindig vannak, akik sírnak a kereszt tövében és olyanok is, akik keresztre feszítenek egy másik embert.

A filmbemutató végén az üldözöttekért, a vértanúhalált halt keresztényekért imádkoztak a jelenlévők.

A Keresztfához megyek – út menti keresztek a Kárpát-medencében című dokumentumfilm-sorozatot, mely a Kárpát-medencei út menti keresztek csodálatos világán vezet végig, először a Duna Televízió, majd a Debrecen Televízió tűzi műsorára.

A Duna World csatornán nagypénteken és nagyszombaton vetítik a filmet a következő időpontokban:

4/1. rész: 2015. április 3. péntek 16:15 

4/2. rész: 2015. április 3. péntek 16:45 

4/3. rész: 2015. április 4. szombat 16:40 

4/4. rész: 2015. április 4. szombat 17:05 

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; DeHír.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria