Böjte Csaba, Hölvényi György és Sajgó Szabolcs a Hungary Helps jószolgálati nagykövetei lettek

Hazai – 2019. november 18., hétfő | 18:47

Azbej Tristan a Hungary Helps Program jószolgálati nagykövetének nevezte ki Hölvényi György európai parlamenti képviselőt, valamint Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetest. Az államtitkár erről a nagykövetekkel együtt tartott sajtóreggelin számolt be november 18-án, Budapesten.

A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára ismertette: a két és fél éve működő Hungary Helps Program keretében Szíriában, Irakban, Libanonban, Jordániában, Nigériában, Kongóban és Etiópiában közel 70 ezer ember megmaradását, illetve hazatérését segítették.

A most kinevezett jószolgálati nagykövetek több éve részt vesznek ebben a munkában, a kormány most az kéri tőlük, hogy képviseljék az üldözött keresztények ügyét a nagyvilágban, „igyekezzenek támogatókat szerezni és olyan partnereket találni, akikkel együtt tudjuk korunknak ezt a legnagyobb és egyben legelhallgatottabb válságát enyhíteni” – fogalmazott Azbej Tristan.

A Hungary Helpsről szólva elmondta: a program Magyarország nemzetközi segítségnyújtási tevékenységét foglalja össze, a magyar emberek szolidaritásának megvalósulása. Sok szempontból hasonló más nemzetek humanitárius programjaihoz, de vannak magyar sajátosságai is. Az egyik ilyen, hogy kifejezetten az üldözött keresztények megsegítésére összpontosít, a másik, hogy „helyben segít”.

Sajgó Szabolcs elmondta: szíriai, iraki látogatásaik során azt tapasztalták, azoknak, akik úgy érzik, a világ magukra hagyta őket, az adományok mellett az is sokat jelent, hogy a világ másik részén együttéreznek velük.

Hölvényi György arról beszélt: az üldözött keresztényeknek nyújtott segítség „hidat képez” a népek és vallások között, hiszen a magyar kormány által támogatott keresztény alapítású, illetve fenntartású kórházakban, iskolákban nemcsak keresztényeket, hanem muszlimokat is gyógyítanak, tanítanak.

Böjte Csaba felidézte: a kilencvenes évek Romániájában több mint 150 ezer állami gondozott gyermek volt. Amikor „gyengesége ellenére” felvállalta ezeknek a gyerekeknek az ügyét, az a meggyőződés vezette, hogy az árva gyermekek nem a társadalom problémája, hanem az erőforrása. „Ugyanígy meg vagyok győződve arról, hogy a világ leszakadt része” nem teher, hanem „ajándék, lehetőség”, és „össze kell fognunk értük” – fogalmazott.

Forrás: MTI

Fotó: Azbej Tristan Facebook-oldala (archív)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria