Bolíviai egyház: A gendertörvény nem zöld út a homoszexuális házasság felé

Kitekintő – 2017. július 10., hétfő | 13:40

Bolíviában sosem hagyták jóvá az azonos neműek közötti házasságot – állítják határozottan a latin-amerikai ország püspökei közleményükben. Néhány nappal ezelőtt a helyi legfelsőbb bíróság ítélete szerint a nemet változtató személy legálisan házasságot köthet.

Számos sajtóorgánum úgy értékelte az ítéletet, mint ami zöld utat ad a homoszexuális házasságnak az országban. Ennek ellenére a bolíviai püspökök szerint a bírák túlléptek saját kompetenciaterületükön, és önkényesen értelmezték az ellentmondásos gendertörvényt. E törvény ellen, amely lehetővé teszi a személyek nemiidentitás-változtatását, amennyiben az ellenkező nemhez tartozónak érzik magukat, fellebbezést nyújtottak be alkotmányellenesség miatt 2016-ban.

A bolíviai alkotmány a házasságot egy férfi és egy nő közötti egységként határozza meg. A biológiai valóságra utal, a férfi és női mivoltra, nem pedig a szexuális identitás egyéni felfogására. A legfelsőbb bíróság ítélete tehát önkényes a bolíviai püspöki konferencia értelmezésében, mivel a kérdéssel sem az alkotmánybíróság, sem a törvénykezés nem foglalkozott. A Katolikus Egyház álláspontja szerint ezt a döntést a nép mély keresztény identitásának és kultúrájának figyelembevétele nélkül hozták meg, és anélkül, hogy erről bármiféle vitát tartottak volna.

A főpásztorok az evangéliumi egyházakkal együtt kérelemmel fordulnak az alkotmánybírósághoz, hogy biztosítson különleges védelmet az egy férfi és egy nő közötti házasság számára. „A heteroszexuális házasság az egyetlen, amelyet az alkotmány elismer, nem vallási, hanem racionális érvelés alapján: a házasság alapvetően fontos a társadalom jóléte és a gyermekek nevelése szempontjából. A keresztény szemlélet nem diszkriminatív” – mutatnak rá a püspökök. – „Mint egyház tiszteletben tartunk minden személyt függetlenül szexuális orientációjától, de úgy gondoljuk, hogy csak a heteroszexuális házasság jelenti a család és a társadalom biológiai alapját.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria