Bővül a tiszabői és a tiszaburai máltai iskola

Hazai – 2019. július 17., szerda | 10:59

A felzárkózást csak összefogva, partnerségben, együttműködve lehet sikerre vinni, ebben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat példaértékű munkát végez – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára július 12-én Tiszabőn.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megjelenése óta Tiszaburán és Tiszabőn végrehajtott fejlesztések megtekintése után Schanda Tamás arról beszélt: attól ilyen sikeresek a szeretetszolgálat által végzett fejlesztési programok, hogy partnerséget tudnak építeni a kormányzattal, a kormányzati intézményekkel, a köznevelési intézményekkel, az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, egyházakkal és más segélyszervezetekkel.

A szervezet két intézménye is jelentős támogatást kapott a Széchenyi 2020 program keretében: a tiszabői általános iskola bővítésére, rekonstrukciójára több mint 350 millió jut, a tiszaburai általános iskoláéra pedig csaknem 400 millió forint – közölte az államtitkár. Jelenleg a közbeszerzési előkészületek zajlanak, a tervek szerint jövő év szeptemberében a tanévet már a megújult iskolákban lehet kezdeni – jelezte. A tiszabői iskolában mintegy 300, a tiszaburai iskolában több mint 400 gyermek tanul.

Az államtitkár kiemelte: a felzárkózási programok mindig komplexek, a család minden tagját érintik, de legfőbb szereplője mindig a gyermek.

Vecsei Miklós felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke fontosnak nevezte, hogy a jövőben egyre több társadalmi, közéleti vagy gazdasági eseményt tartsanak romatelepeken és leszakadó településeken. Az ilyen helyszínek választása önmagában is üzenetet közvetít, másrészt lehetőséget teremt arra, hogy a döntéshozók személyes benyomásokat szerezzenek az ott élő emberek mindennapjairól, reálisabb képet kapjanak a felzárkózást elősegítő vagy hátráltató körülményekről. Egymás kölcsönös megismerése pedig az első nagyobb lépés lehet az elfogadás és a közös munka felé vezető úton.

A Máltai Szeretetszolgálat egy három évvel ezelőtti kormányhatározat alapján működteti oktatási, foglalkoztatási és szociális elemekből épülő Jelenlét programját Tiszaburán és Tiszabőn. A program során „a fogantatástól a foglalkoztatásig” kísérik végig a gyermekek életét.

Vecsei Miklós emlékeztetett arra, hogy a kormány a Magyar Máltai Szeretetszolgálat módszertanát választotta ki a 300 legszegényebb település felzárkózása érdekében, egyben hangsúlyozta a személyes jelenlét fontosságát a településeken. A településeken a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek száma meghaladja a 97 százalékot.

Az alelnök kitért arra, hogy a tiszabői iskola, valamint a tiszaburai iskola és óvoda fenntartását 2016. szeptember 1-jén vette át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány. Hozzátette: a növekvő gyermeklétszám miatt mindkét iskola bővítésre szorul. A hiányzó termek pótlására Tiszaburán a művelődési házban rendeztek be ideiglenes tantermeket. Tavaly megvásárolták, felújították a régi tsz épületkomplexumát, amelyben jelenleg három első osztály mellett a tanoda, a gyerekház, a szociális iroda is helyet kap. Tiszabőn három konténertantermet helyeztek el – sorolta.

Forrás: MTI

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria