Caritas Junior-tagokat avattak a Veszprémi Főegyházmegyében

Hazai – 2024. április 30., kedd | 10:21

Ünnepi szentmise keretében tett esküt az elesettek megsegítésére a Veszprémi Főegyházmegyei Karitász harmincegy ifjú önkéntese a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban, hogy a Caritas Junior szervezetében teljes jogú tagként tevékenykedhessenek. A szentmisét Udvardy György érsek mutatta be április 20-án.

A fiatalok elsődlegesen a pápai és a várpalotai csoportokban fognak életkoruknak megfelelő önkéntesmunkát végezni, de a tervek szerint más térségekben is lesz lehetőségük a felnőttek munkáját támogatni. A többségük oktatási intézményéből vagy családjából hozta magával a segítségnyújtás fontosságának érzését.

A Magyar Katolikus Egyház országos karitatív szervezetében már hagyománya van annak, hogy a fiatalokat is bevonják a jótékonysági munkába. A Veszprémi Főegyházmegyében azonban most először avattak Caritas Junior tagokat.

Hosszú előkészítést követően kerülhetett sor a ceremóniára. 2022-ben tartottak először tájékoztató jellegű képzésnek is nevezhető előadást a Caritas Juniorral kapcsolatban; kezdeményezője az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója, Árvai Ferenc volt.

A Caritas Junior evangéliumi alapokra épülő gyermek- és ifjúsági mozgalom, jellemformáló és közösségteremtő erő karitatív céllal. Játékos, szórakoztató és jellemnevelő módon, korosztályos programokkal és faladatokkal, rendszeres csoportéletet élve, közösséggé formálódva teszik a jót és vesznek részt a foglalkozásokon.

A Veszprémi Főegyházmegyében 2023 tavaszán indult el a képzés olyan fiatalokkal, akik fantáziát láttak abban, hogy létrehozzanak egy juniorcsoportot, amely ősszel, az iskolakezdéssel meg is kezdhette működését – mondta el Ghiczy László veszprémi karitászigazgató.

Udvardy György érsek beszédében Mindszenty József bíborost és Bódi Mária Magdolnát állította az avatandók elé példaként, mint akik maguk is áldozatosan szolgálták Istent és embertársaikat.

„Legyünk bátrak, állhatatosak, és mindennap végezzünk egy vagy több jó cselekedetet, így kövessük Jézust. A szeretet cselekedeteinek gyakorlása ugyanis nemcsak rólunk szól, hanem arról, hogy Jézus mennyire szeret bennünket, és hogy részt vegyünk az egyházi életben” – fogalmazott a főpásztor.

Az ünnepség részeként az érsek bejelentette, hogy a Mindszenty-emlékév keretében kiadott dekrétumában úgy rendelkezett, hogy a Veszprémi Főegyházmegye területén szolgáló papság azokban a templomokban, ahol erre lehetőség nyílik, a boldoggá avatás előtt álló Mindszenty József bíboros arcképét a mellékoltárok közelében (de nem a szentélyben vagy az oltárokon), a hívek által jól látható és megközelíthető helyeken tegyék közszemlére.

A híveket pedig arra kérte, hogy imáikban emlékezzenek meg hazánk utolsó hercegprímásáról, akit 80 évvel ezelőtt szenteltek fel veszprémi püspöknek. Az ő alakja az érsekség munkásságára, oktatási és hitéletet támogató tevékenységére is felhívja a figyelmet az évforduló kapcsán. Ennek megfelelően Udvardy György érsek elhelyezte a főszékesegyházban a korábbi veszprémi püspök, Mindszenty József bíboros arcképét.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria