Csíksomlyói búcsú – A ferencesek lélekben való csatlakozásra buzdítják a zarándokokat

Külhoni – 2020. május 28., csütörtök | 9:48

A csíksomlyói Mária-kegyhely őrei, az erdélyi ferencesek szerkesztőségünkhöz eljutattott közleményükben az idei csíksomlyói búcsúval kapcsolatos döntésüket hangsúlyozva megismétlik korábbi tájékoztatásukat és közreadják a programfüzetet, amely segítséget nyújt a lelki zarándoklatba történő bekapcsolódásra.

Az idei évet az Eucharisztia jegyében töltjük, az év mottója a csíksomlyói kegyhelyen: „A Szentlélek száll le rád!” (Lk 1,36).

A csíksomlyói kegyhely éve eleje óta készül a pünkösdszombati búcsúra, azonban a Covid-19 világjárvány kapcsán végrehajtott egészségügyi döntések következtében a kegyhely idén nem tudja fogadni a tömegesen érkező zarándoklatot. Nehéz döntést kellett meghoznunk a zarándokok egészségének megóvása érdekében, amely egyben a zarándokok iránti felelősség vállalása is.

E döntés értelmében

arra kérjük a zarándok testvéreket, hogy idén szervezetten ne zarándokoljanak el a kegyhelyre a pünkösdszombati búcsú alkalmával, hanem szívük zarándoklatával kapcsolódjanak be az ünnepi szentmisébe és az egyéb liturgikus programokba.

Kérjük, ne szervezzenek keresztaljákat és kerüljék a tömeges zarándoklatot. A szentmise élőben követhető lesz a kegyhely honlapján és Facebook-oldalán, továbbá közvetíti a Duna TV és az Erdélyi Mária Rádió.

A 2020. május 30-i csíksomlyói pünkösdszombati búcsús ünnepi szentmise 12.30-kor kezdődik a zárt csíksomlyói kegytemplom – pápai kisbazilikában. A szentmisét Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztora mutatja be és mond szentbeszédet.

A zarándokok lelki bekapcsolódását segíti az alkalomra összeállított programfüzet, amely PDF formátumban letölthető a kegyhely honlapjáról és Facebook-oldaláról. A további liturgikus cselekmények, imák, bejelentkezések pontos programjáról később részletes tájékoztatót nyújtunk.

Köszönjük zarándok testvéreink megértését, hogy az idei évben nem tudnak a hagyományos módon elzarándokolni kegyhelyünkre. Kérjük a Csíksomlyói Segítő Szűz közbenjárását, hogy a járvány mihamarabbi elmúltával, kisebb zarándokcsoportokba szerveződve újra találkozhassunk a csíksomlyói kegyhelyen.

Akik időközben egyedül a kegyhelyre látogatnak, kérjük, hogy szigorúan tartsák be a járvány terjedését megakadályozó előírásokat (maszk viselése a zárt helyeken, gyakori kézmosás, szükséges távolságtartás), ezzel is segítve, hogy minél hamarabb alkalmas legyen a kegyhely a zarándokok fogadására. Amikor a járványidőszak véget ér, az újabb rendeletek értelmében lehetőség szerint keressék majd fel kegyhelyünket, bekapcsolódva a későbbi búcsúkba, elsőszombati Mária-köszöntőkbe.

A ferences testvérek

A búcsú programja

A csíksomlyói kegytemplomból (pápai kisbazilikából) a következő alkalmakkor lesznek élő közvetítések, amelyek a kegyhely honlapjáról vagy a SzeredApp mobiltelefonos alkalmazásról is elérhetők lesznek. (Zárójelben a magyarországi időpontok láthatók – a szerk.)

Május 29.
18 órától (magyar idő szerint 17 óra) nyitószentmise, amelyet virrasztás követ 22 (21) óráig.

Május 30.
Pünkösdszombaton 10 (9) órától élő bejelentkezések lesznek a csíksomlyói kegyhely honlapján, segítve a mélyebb bekapcsolódást az ünnepi szentmisébe.

12.30-kor (11.30) kezdődik az ünnepi szentmise a kegytemplomban, amelyet Kovács Gergely érsek, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye főpásztora mutat be. A szentmisét élőben közvetíti a Duna TV, az Erdélyi Mária Rádió, továbbá bekapcsolódhatnak a kegyhely honlapjáról és a SzeredApp mobiltelefonos alkalmazáson keresztül.

Május 31.
Pünkösdvasárnap a 10.30-kor (9.30) kezdődő szentmisét közvetítik a kegyhely honlapján.

Június 1.
Megemlékező szentmise lesz 10.30-kor (9.30) annak emlékére, hogy egy évvel ezelőtt Ferenc pápa Csíksomlyóra látogatott. A szentmisét Kovács Gergely érsek, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye főpásztora celebrálja.

A programfüzet IDE klikkelve érhető el.

Fotó: Csíksomlyó.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria