Csíksomlyón és Kolozsváron is megemlékeztek Márton Áron püspökké szentelésének évfordulójáról

Külhoni – 2019. február 13., szerda | 16:58

Nyolcvan éve, 1939. február 12-én szentelték püspökké Márton Áront a kolozsvári Szent Mihály-templomban. Az évforduló alkalmából több helyen is tartottak megemlékezést Erdélyben.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Tavaly advent első vasárnapjával vette kezdetét a hivatások éve a Gyulafehérvári Főegyházmegyében. A főegyházmegye papsága, papnövendékei és szerzetesei Jakubinyi György érsekkel együtt február 12-én a csíksomlyói kegytemplomban ünnepelték az Istentől kapott hivatás kegyelmi ajándékát. A szentmise meghívott celebránsa Varga László kaposvári megyéspüspök volt.

A nap egyben Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulója is volt, ez alkalomból a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban emlékkiállítás nyílt Imacsokrok Márton Áron püspöknek a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményéből címmel.

A Kovács Gergely posztulátor szervezésében és a gyulafehérvári érsekség támogatásával megvalósult kiállítás a Márton Áron püspöknek ajándékozott úgynevezett „lelki csokrokat” – kézzel festett, díszített, imákkal teli füzeteket, képeslapokat, üdvözlőlapokat – mutatja be. Ez a különleges és eddig még ki nem állított levéltári anyag kézzelfoghatóan is bizonyítja, hogy már életében mekkora szeretettel vették körül a hívek Áron püspököt: több száz „lelki csokor” látható a tárlaton, melyeket születésnapjára, püspökké szentelésének valamely évfordulójára, karácsonyra, húsvétra kapott a főpásztor.

A kiállítás február 20-ig tekinthető meg.

* * *

Kolozsváron, Márton Áron püspökké szentelésének helyszínén, az éppen felújítás alatt álló Szent Mihály-templomban a megemlékezés elején elhangzott Bartis Ferenc kevéssé ismert köszöntőverse Laczkó Vass Róbert színművész tolmácsolásában. A szentmisét, melyen számos környékbeli pap koncelebrált, Fodor József nagyprépost, a nagyváradi egyházmegye általános helynöke mutatta be. Az ünnepségen a Potyó István vezette Szent Cecília kórus többek között Dan Mizrahi, az egykori zsidó rabtárs Márton Áron tiszteletére írt zeneművét is megszólaltatta.

Fodor József beszédében a nyáját őrző pásztorról szólt; személyes emlékeinek felelevenítésén túl számos új történeti adattal is szolgált Márton Áronnal kapcsolatban. Elmondta, hogy Márton Áron 1939. december 8. és 1942. május 20. között a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye apostoli kormányzója volt; Fiedler István püspököt 1939-ben politikai nyomásra félreállították, ebben a zűrzavaros időszakban volt Márton Áron jó pásztora a nagyváradi egyházmegyének is.

A személyes találkozások a püspökkel máig felejthetetlen élmények. Akik találkoztak vele, azok emlékezetében ő marad a nagybetűs Püspök – fogalmazott Fodor József.

A szentmisét követően a Babeş–Bolyai Tudományegyetem főépületében folytatódott a megemlékezés. Bogdán Zsolt színművész Márton Áron szavait tolmácsolva felelevenítette a püspök tanítási módját, stílusát, alakját. Lázár Csilla múzeumigazgató a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum létrejöttéről, a hozzá kapcsolódó és az emlékezést szolgáló rendezvényekről szólt.

Az est zárásaként levetítették Zágoni Balázs A püspök reggelije című filmjét. Az alkotás Márton Áron életének első ötven esztendejét eleveníti fel, hétköznapi arcát, a vívódó, gyötrődő embert keresi és mutatja meg.

A Zágoni Balázs rendezővel készült, a Vasárnap című erdélyi katolikus lapban megjelent interjút ITT olvashatják.

A Hegy – Mozaikképek Márton Áron életéből című dokumentumfilm szerkesztőjével, Nagy Zoltánnal készült, szintén a Vasárnapban megjelent interjú ITT olvasható.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Iochom Zsolt és Tompa Réka

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria