Dante hétszáz év után – Szabó Ferenc jezsuita szerzetes rádiós előadás-sorozata

Kultúra – 2021. augusztus 3., kedd | 20:03

Szabó Ferenc jezsuita szerzetes sorozata, amelyben a neves itáliai költőre, Dante Alighierire emlékezett halálának hétszázadik évfordulója alkalmából, a Vatikáni Rádió magyar adásában hangzott el 2021 júliusában.

Ferenc pápa Candor lucis aeternae kezdettel Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén tette közzé apostoli levelét Dante Alighieri halálának 700. évfordulója alkalmából. Az örök világosság ragyogása kezdetű levél az Isteni színjáték költője, a remény prófétája üzenetének időszerűségét hangsúlyozza.

Szabó Ferenc sorozatában a Dante-szakértő francia jezsuita, Auguste Valensin nyomán megmutatja, hogy a költő elfogadta a keresztény krédót és a korabeli egyház tanítását, valamint megvilágítja a középkori szerző szellemi környezetét, mestereit, forrásait, így azt is, miben tér el Dante a korabeli hagyományos teológiától.

Főleg azt hangsúlyozza, hogy Dante – prófétai szellemű reformátor lévén – jelentősen függött az akkor már népszerű Joachim da Fiore spirituális tanításától, illetve a később fokozatosan eretnekségekbe hajló joachimitizmustól.

Szabó Ferenc azt is megmutatja – Hans Urs von Balthasar „teológiai esztétikája” nyomán –, hogy Dante „erószteológiájának” és misztikájának ihletői főleg a „platonikus” Szent Ágoston; az „amor sanctus” misztikusa, Szent Bernát, és kiemelten is az Ágoston-követő ferences Szent Bonaventúra voltak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatikáni Múzeum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria