Egészségügyi fejlesztési programot indít a Máltai Szeretetszolgálat

Hazai – 2022. október 3., hétfő | 18:41

Komplex egészségfejlesztési programot indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat annak érdekében, hogy a legszegényebb településeken élő családok számára is elérhetővé tegyék az egészségügyi ellátásokat és fejlesszék egészségtudatosságukat.

A Naszlady Attila Egészségfejlesztési Program lehetővé teszi, hogy mobil rendelőkben, telemedicina segítségével végezzék a szakemberek a vizsgálatokat, helyi egészségügyi pontokon szervezzék a betegek további kezeléshez jutását, saját laboratóriumban vizsgálják a mintákat, valamint a Máltai Szeretetszolgálat gyógyszeradagoló és csomagoló központjában személyre szabottan állítsák össze a terápiákhoz szükséges gyógyszeradagokat.

A legmodernebb eszközökkel, telemedicinális ellátásra alkalmas szélessávú internettel és saját aggregátorral felszerelt szemészeti szűrőbusz, valamint a nyolc mobil egészségügyi központ forgalomba állítása a Felzárkózó Települések kormányprogram falvaiban élő gyerekek és felnőttek egészségügyi ellátottságának javítását szolgálja azáltal, hogy a szakemberek helybe viszik a vizsgálatokat, továbbá elérhető információkat és konkrét segítséget kaphatnak a betegek a szükséges kezelésekre való eljutáshoz. Mindemellett a szeretetszolgálat képzésekkel, rendezvényekkel erősíti  a helyiek egészségtudatosságát. A program a Máltai Szeretetszolgálat korábbi, több tízezer vizsgálatot elvégző mobil szűrőprogramjainak tapasztalataira épül.

*

A felzárkózó településeken 2019 óta zajló gyermekszemészeti szűrőprogram során évente több mint kétezer gyermek szemét vizsgálják meg optometrista szakemberek és a szűrésre felkészített asszisztensek. A jelenleg futó szűrőbusz mellé egy másik, hasonlóan magas orvostechnikai színvonalon felszerelt járművet állít forgalomba a Máltai Szeretetszolgálat. A gyermekszemészeti program során két lépcsőben vizsgálják a gyermekek szemét: az előszűrés során az eszközök használatára felkészített asszisztensek műszeres méréssel megállapítják a dioptriát, felmérik a látásélességet, a kétszemes együttlátást, a szemmozgásokat. Ha eltérések találhatók, akkor a második részben a szűrőbuszon komplex gyermekszemészeti vizsgálatot végez az optometrista szakember. Amennyiben szemüvegre van szüksége a gyerekeknek, ott helyben kiválaszthatják a nekik tetsző keretet, és a szeretetszolgálat saját műhelyében ingyenesen elkészíti a szemüveget. Komolyabb probléma esetén gyermekszemorvos is bekapcsolódhat a vizsgálatba, telemedicina segítségével. A program fontos része a felvilágosítás és a szemüvegviselés kultúrájának megteremtése, hogy a felzárkózó településeken a szemüvegviselés az életük természetes részévé váljon. A két szűrőbusz 2023 januárjában kezdi meg összehangolt programját. A tervek szerint a program első évében a mozgó egészségügyi központos több mint háromezer, a két szemészeti szűrőbusz több mint kétezer pácienst vizsgál majd meg.

Telemedicina szolgáltatással a legszegényebb településekre viszi el az orvosokat és szűréseket a Máltai Szeretetszolgálat mozgó rendelője. Az érintett területeken a legnagyobb kockázati tényezőt a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik, ezért többek között ezek feltérképezésére komplex szűrővizsgálati keretrendszert dolgoztak ki a szeretetszolgálat szakemberei. Tizenkét mobil egészségügyi központ mozog a települések között. Nyolc teljes értékű rendelőnek kialakított furgon a teljesen ellátás nélkül maradt falvakba érkezik, négy személygépkocsi pedig az olyan helyszínekre, ahol van szabad orvosi rendelő, de nincs orvos. A mozgó rendelőkben jól képzett egészségügyi szakasszisztensek állapotfelmérést végeznek és kockázati csoportba sorolják a pácienseket. A folyamatot online követi az orvos, aki a rizikófelmérést követően kezdi meg a beteg kezelését, a tanácsadást, a gyógyszerek felírását, a kapott leletek értelmezését és beutalók kiadását. Amennyiben szükséges, további szakorvos bevonása lehetséges a telemedicina segítségével. A betegeknek a helyi viszonyokat jól ismerő, a regionális Máltai Egészség Pontokon dolgozó koordinátorok segítenek eljutni a kórházba vagy egyéb szakellátásba. A mobil egészségügyi központokban lehetőség lesz vérvételre és bizonyos minták azonnali elemzésére is; a komplexebb vérvizsgálatokat a Bicskén épülő központi máltai laboratóriumban végzik el és értékelik.

Annak érdekében, hogy a felzárkózó településeken élő betegek hozzájuthassanak a vizsgálatok során felírt gyógyszerekhez, a Máltai Szeretetszolgálat Bicskén található telephelyén gyógyszeradagoló és csomagoló központot alakít ki, amely egy többfunkciós épületben kap helyet egy nagyszámú vérkép-, klinikai, kémiai, molekuláris- és mikrobiológiai vizsgálat elvégzésére is alkalmas laboratóriummal és telemedicina-központtal együtt.

A laboratóriumban az első nyolc hónapban mintegy 200 ezer mintán végeznek majd vizsgálatot, amelyeket a felzárkózó településekről a Máltai Szeretetszolgálat erre a célra kialakított autóival szállítanak a bicskei centrumba.

A központban online receptek alapján gyógyszerész jóváhagyásával, szigorú gyógyszeripari minőségbiztosítási irányelveknek megfelelően, automatizáltan, névre szólóan, napszaknak megfelelően, gyógyszerész- és orvosszakmai szempontból ellenőrzött módon adagolják ki tasakokba a készítményeket. A kiadagolt gyógyszert optikai ellenőrzést követően szállítják ki az adott intézménybe, vagy közvetlenül betegekhez. Az ellenőrzés biztosítja, hogy minden beteg csak a számára jóváhagyott készítményt kapja a megfelelő időben. A betegekhez kerülő gyógyszeradagokon feltüntetik a beszedés napját, idejét, a készítmény kereskedelmi nevét, hatóanyagát, a jóváhagyott dózist, morfológiáját (tabletta szín, alak), illetve szükség esetén megjegyzésekkel látják el. A gyógyszerfelhasználás így gazdaságos és áttekinthető, a beteg és a biztosító is csak a ténylegesen szükséges mennyiséget fizeti ki, és nem kerül ki a gyógyszertárból felesleges készítmény, amely nincs beteghez és terápiához kötve. A gyógyszeradagoló és csomagoló központ napi nyolc órában ötezer beteg kiszolgálására lesz képes.

A támogatott projektekről ITT olvashatnak bővebben.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria