Egy katolikus jogász lett az emberi jogi miniszter a pakisztáni Pandzsáb tartományban

Kitekintő – 2024. április 18., csütörtök | 12:47

Khalil Tahir Sandhu abban a tartományban került fontos pozícióba, amelyik Pakisztán gazdasági, társadalmi és kulturális központja, és ahol a legtöbb keresztény él az országban. A katolikus jogász már számos istenkáromlási ügyben védte a vádlottakat sikeresen.

A keresztény jogász mellett a szikh vallást képviselő Sardar Ramesh Singh Arora kisebbségügyi miniszter lett a Maryam Nawaz miniszterelnök által vezetett tartományi kormányban.

A szindhui katolikus ügyvéd, aki évek óta összekapcsolja ügyvédi praxisát az aktív politikai szerepvállalással, a február 8-i pandzsábi szenátusi parlamenti választásokon a Pakisztáni Muszlim Liga-Nawaz (PML-N) listáin keresztény képviselő és kisebbségi képviselőjelölt volt. A szenátusi szavazáson 253 szavazatot kapott, öt szavazattal többet, mint a kormánykoalíció tagjai összesen.

Khalil Tahir Sandhu olyan politikus, akit valamennyi parlamenti párt, köztük az iszlám csoportok is nagyra tartanak. Az előző ciklusban a pandzsábi parlamentben parlamenti ügyekért felelős miniszter volt, és jó kapcsolatokat ápolt a jelenlegi ellenzék tagjaival. Korábban Pandzsáb tartományi kormányának tagja volt mint emberi jogokért és kisebbségekért felelős tartományi miniszter, 2013-ban pedig mint egészségügyi miniszter.

Az 57 éves Sandhu eredetileg Fajszalábádból származik, mélyen elkötelezett a keresztény kisebbségek jogai iránt, és már számos istenkáromlási ügyben védte a vádlottakat sikeresen.

Az egyik legutóbbi ügyben tagja volt annak a védelmi bizottságnak, amely egy 2013 júliusában istenkáromlással vádolt keresztény házaspár fellebbezési eljárását vezette. Miután első fokon halálra ítélték őket, a Lahore-i Fellebbviteli Bíróság 2021-ben felmentette őket. Sandhu részt vett abban a hírhedt perben is, amely Ászja Bibi, a 2010-ben halálra ítélt, majd később harmadfokon felmentett pakisztáni nő szabadon bocsátásához vezetett.

Politikai tevékenységet 2008 óta folytat. „Az igazság győzelméért, valamint minden ember szabadságáért és méltóságáért dolgozom. Ezt a küldetést Krisztus nevében végzem. Mindig hiszek Isten segítségében minden tevékenységemben, még a politikában vagy egy bírósági ügyben is” – fogalmazott. A keresztény közösségben hívő és jóakaratú emberként ismerik, aki a 2011-ben terroristák által meggyilkolt Shahbaz Bhatti katolikus lelkész diáktársa volt.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás és fotó: Fides.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria