Egyházi vezetők imádkoztak Burundi új elnökéért az eskütételen

Kitekintő – 2020. június 22., hétfő | 14:35

Évariste Ndayishimiye, Burundi új elnöke június 18-án tette le hivatali esküjét Gitegában, az ország legfőbb világi és vallási vezetői jelenlétében.

Az eskütétel előtt az ünnepség moderátora, Gaspard Baratuza dandártábornok a gitegai stadion gyepére hívta a jelen lévő nyolc katolikus püspököt és más felekezetek képviselőit. Miután az egyházi vezetők körbeállták a megválasztott elnököt, Évariste Ndayishimiye térdre ereszkedett. Simon Ntamwana gitegai püspök arra kérte az új vezetőt, nyisson új fejezetet: „Legyen mindig kész befogadni Isten bölcsességét, mint Salamon” – mondta.

Az érsek nyomatékosította a béke helyreállításának szükségét: „Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni! Legyen bizonyos abban, hogy ön Isten fia, aki egyensúlyt hozhat a burundiak életébe. Ön is tudja, milyen nagy szükségünk van rá, hát hozza el nekünk a békét, keresse azt teljes valójával! Világosítsa meg az Úr, hogy jót cselekedhessen Burundiban, s így megerősítse a burundiak egymás iránti szeretetét. Fáradozzon a menekültek hazatéréséért, hogy a most külföldön élő értelmiségiek tudásukat latba vetve segíthessenek megküzdeni a Burundit sújtó ínséggel, ezáltal részt vegyenek az ország fejlődésének előmozdításában” – fogalmazott az ünnepségen a főpásztor. Gitega érsekének szavai az évek óta bizonytalanságban élő és szenvedő burundi nép reményeinek adtak hangot.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: YouTube

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria