Együttműködés a Veszprémi Főegyházmegye és a Veszprém-Balaton Európa Fővárosa program között

Hazai – 2022. január 28., péntek | 16:28

Stratégiai partnerként működik együtt a Veszprémi Főegyházmegye és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. a jövő évi Európa Kulturális Fővárosa program sikeres megvalósítása érdekében.

Erről írt alá megállapodást Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye főpásztora, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program megvalósításáért felelős kormánybiztos január 27-én Veszprémben.

Loószné Dömötör Enikő irodavezető köszöntőjében elmondta, hogy a Veszprémi Főegyházmegye kereste annak a lehetőségét, hogyan tud bekapcsolódni az előkészületekbe, milyen módon tehetne hozzá a rendezvénysorozat sikeréhez, küldetését, hivatását szem előtt tartva. Nagy örömet jelentett számukra, amikor 2020 augusztusában ismertté vált, hogy a magyar kormány támogatja elképzelésüket, és forrást biztosít a veszprémi Várnegyed területén található egyházi és egykor egyházi tulajdonban lévő ingatlanok felújításához. Ez a fejlesztés ugyan közvetlenül az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatra való felkészülés keretében valósul meg, ugyanakkor eredményei azon túlmutatva, hosszú távon is hatással lesznek a város kulturális és turisztikai vonzerejére.

Nagyon fontos, hogy 2022-ben, egy évvel az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megkezdése előtt a Veszprémi Főegyházmegye és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. – a már közösen folyamatban lévő programokon túl – stratégiai partnereként működjön közre az EKF-programokra való felkészülésben. Hisszük, hogy ez a megállapodás egymás kölcsönös támogatása révén hozzásegíti a feleket a rendezvénysorozat hatékonyabb megszervezéséhez, elképzeléseik, elképzeléseink megvalósításához, mindemellett a város, a régió és az ország érdekét is szolgálja – fogalmazott Loószné Dömötör Enikő.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program célja a régió kulturális kínálatának, sokszínűségének és európai dimenziójának bővítése; az, hogy az itt élők és az ide érkezők a kulturális élet minél szélesebb kínálatához férhessenek hozzá, vehessenek részt benne, valamint hogy az Európa Kulturális Fővárosa cím erősítse Veszprém és a régió nemzetközi kulturális arculatát is.

A stratégiai együttműködési megállapodás aláírása után Markovits Alíz elmondta, az alig egy év múlva kezdődő kulturális év sikere érdekében fontos lépésnek tartja, hogy a VEB2023 EKF immár a térség egyik legmeghatározóbb intézményét, a veszprémi érsekséget is stratégiai partnerként tudhatja maga mögött. – A Veszprémi Főegyházmegye és a VEB2023 EKF stratégiai együttműködésével szeretné közös útra terelni a vallási, történelmi hagyományokra és a kulturális fejlesztésre irányuló célkitűzéseket és egymást kölcsönösen támogatni azok elérésében – fogalmazott.

A most aláírt megállapodás segíti, hogy Veszprém és a régió kulturális élete az EKF-programok segítségével tovább fejlődjön, így a térség hosszú távon is az ország egyik legjelentősebb kulturális-kreatív régiója legyen – összegezte az együttműködés megkezdését a VEB2023 EKF vezérigazgatója.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos az érsekség és a város történelmi együttműködésének fontosságára utalt beszédében. „Veszprém a magyar történelemben a honfoglalás óta fontos szerepet játszik, első központi funkciói is ezeréves múltra tekintenek vissza. A város hírnevét a püspöki központ alapozta meg, és azóta is meghatározza a város egyházi szerepkörét. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kulturális törekvéseihez nemcsak a színházi, zenei, irodalmi és képzőművészeti területek fejlesztése tartozik hozzá szorosan, hanem a régió történelmi, vallási hagyományainak felelevenítése, láthatóvá tétele és azok következő generációnak való továbbadása is” – mondta a kormánybiztos.

A Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. stratégiai partnerintézményeként hozzá kíván járulni az Európa Kulturális Fővárosa projekt célkitűzéseinek megvalósításához, a térség értékeinek széles körű bemutatásához és azok megújulásához. Hisszük, hogy a következő két évben a dinamikus jelenléten túl a programok és pályázatok hűen tükrözik az egyházmegye által képviselt szellemiséget és értékrendet, megszólítják mind a város lakóit, mind az ide érkezőket, valamint hozzájárulnak a régió kulturális és szellemi értékeinek megőrzéséhez és megújulásához. Szeretnénk megnyitni és megmutatni megújult liturgikus tereinket, a főegyházmegye országosan is jelentősnek minősülő gyűjteményét, a turisztikai helyszíneinket, valamint örömmel támogatjuk megújult tereinkkel a város és az EKF kulturális programjait – foglalta össze Udvardy György érsek.

A főpásztor néhány szóban beszélt a pályázatokról is. Családkonferenciát rendeznek, amely a családok megerősítését szolgálja majd a gyermekek, szülők, nagyszülők bevonásával; a „Gizella Fanfár” pályázat meghirdetésével olyan zenemű elkészítésére hívják a készítőket, amely méltán szólalhat majd meg minden nagyobb ünnepen, rendezvényen a jövőben; élő passiót rendeznek a Séd patak völgyében.

Udvardy György ez utóbbival kapcsolatban kiemelte, fontos, hogy az EKF felkészítő évében elinduló, s az ünnepi évben folytatódó, hagyományteremtő előadás kapcsolódjék az Európa Kulturális Fővárosa címhez, mely nemcsak a városban, de a régióban is, és pár év múlva országosan is értéket teremt majd a térségnek. Városképpályázat keretén belül pedig üzenetládák kihelyezését tervezik, melyekben híres gondolkodóktól, népszerű személyektől idéznek egy-egy mondatot, hogy így „egy mondatra megállva” gazdagíthassák a járókelőket.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria