Elhalasztották a meghallgatást az indiai Stan Swamy atya szabadon bocsátása ügyében

Kitekintő – 2020. december 11., péntek | 16:53

Indiában december 10-re halasztotta a bíróság Stan Swamy (Stanislaus Lourdusamy) ügyét. Az idős jezsuita papot, aki kiáll az őslakos törzsi és dalit kisebbség jogaiért, két hónapja tartóztattak le lázadás és terrorizmus vádjával.

Az üggyel foglalkozó külön bíróság úgy döntött, hogy december 10-ig elhalasztja a feltételes szabadlábra helyezés iránti második kérelem elbírálását. A Parkinson-kór miatt megromlott egészségi állapotú lelkipásztor letartóztatását október 8-án rendelte el a Nemzeti Nyomozó Hatóság (NIA). Az első szabadon bocsátási kérelmet október 23-án utasították el.

Arockiasamy Santhanam jezsuita atya, aki ügyvédként figyelemmel kíséri letartóztatott rendtársa sorsát, a UCA News hírügynökségnek elmondta: Swamy atyának a számítógépén található dokumentumokra is szüksége lenne ahhoz, hogy a tárgyaláson ismertethesse saját álláspontját. Az idős pap visszautasította a véleménye szerint teljesen megalapozatlan vádakat, melyek szerint maoista lázadókkal állt kapcsolatban, és részt vett a Mahárástra államban, Bhima-Koregaonban 2018-ban kitört zavargásokban. A bírósághoz benyújtottak egy másik kérelmet is, melyben Swamy atya áthelyezését kérik a mumbai Taloja központi börtönből egy másik börtönbe – ennek okai egyelőre ismeretlenek.

Swamy atya letartóztatása egész Indiában és külföldön is nagy felháborodást váltott ki civil társadalmi és egyházi körökben. Véleményük szerint a letartóztatás valódi oka az, hogy az idős jezsuita pap tántoríthatatlanul küzdött az őslakos törzsi kisebbség kitelepítése és jogainak megsértése ellen, amit a kormány és az őslakók földjeinek megszerzésében érdekelt vállalatok követtek el.

Az elmúlt hetekben számos szolidaritási demonstrációra került sor. A jezsuita szerzetes szabadon bocsátása érdekében szervezett tüntetést támogatta a dél-ázsiai jezsuita konferencia, amely november végén kampányt indított #StandwithStan hashtaggel.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria