Elhunyt Nagy Ibolya, a Máltai Szeretetszolgálat pécsi csoportjának alapítója

Hazai – 2014. november 11., kedd | 17:01

Orvosként 1991-ben kezdte megszervezni a szegények beteggondozását, ápolta a délszláv háború menekültjeit, szociális konyhát nyitott, megszervezte a sérült gyermekek napközi otthonát – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat honlapja ad hírt haláláról és emlékezik meg tevékenységéről.


November 10-én délután elhunyt Nagy Ibolya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi szervezetének alapítója, a városban működő máltai csoport örökös tiszteletbeli vezetője.

Nagy Ibolya 1930-ban született Budapesten. Iskoláit Kolozsvárott, majd Pécsett végezte, ahol 1954-ben orvosi diplomát szerzett. 1990-ben ment nyugdíjba a Pécsi Orvostudományi Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájáról, és  Csilla von Boeselager bárónő munkatársaként 1991-ben kezdte el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat keretében megszervezni a szegények járóbeteg-gondozását Pécsett.

A délszláv háború idején a Dráván túli települések betegeit Magyarországra hozták és ápolták. Önkéntes munkatársaival ő is szerepet vállalt a menekültek ellátásában és segélyezésében. 1994-ben szociális konyhát nyitott Pécsett, majd létrehozta a súlyosan sérült gyermekek napközi otthonát. 2001-től megszervezte a hajléktalanok ellátását, pihenési, tisztálkodási és mosási lehetőséget biztosítva nekik. Nagy Ibolya segítségnyújtásával a rászoruló embereknek, a hajléktalanoknak és a menekülteknek Krisztus irgalmas szeretetét jelenítette meg.

Nagy Ibolya néhány hete még maga is gyógyított: önkéntes orvosként a pécsi máltai járóbeteg-szakellátásban teljesített szolgálatot mindvégig. „Nagy ajándék számomra, hogy eredeti hivatásomat, a belgyógyászatot is hetente egyszeri rendeléssel gyakorolhatom; legalább ez nem hiányzik a klinikai múltamból” – mondta korábban.

Nagy Ibolya – kinek önzetlen munkáját Isten iránti szeretete motiválta – számos díjat és kitüntetést kapott munkássága elismeréseként. A méltatásokra egy alkalommal így válaszolt: „A karitatív, közelebbről a máltai munka lelki hátterét senki sem fogalmazta meg jobban, mint még kezdetben Bíró László atya, akkor a pécsi székesegyház plébánosa és a pécsi máltaiak azóta is gondos támogatója, aki a szeretetszolgálat országos lelki vezetője is: »Ne akarjuk megvalósítani Isten művét Isten nélkül!«”

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria