Elkezdődött az Országos Lelkipásztori-Teológiai Napok Egerben

Hazai – 2017. január 23., hétfő | 20:57

A január 23–26. között Egerben tartott Országos Lelkipásztori-Teológiai Napok kezdetén Ternyák Csaba érsek mutatott be szentmisét. Idén az emberi kapcsolatok állnak a rendezvény fókuszában. Varga László kaposvári plébános nyitó előadása a Krisztussal megélt kapcsolatunkra kérdezett rá.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A „Szítsd fel magadban Isten kegyelmét…” mottó jegyében életadó kapcsolatainkkal foglalkozik az Országis Lelkipásztori Intézet hagyományos, előadásokból és műhelymunkából álló rendezvénye. A résztvevők – magyarországi és külhoni papok, szerzetesek, világi munkatársak, katekéták – négy napon át folytatnak párbeszédet, az evangelizáció megújításának lehetőségét keresve.

A nyitó szentmisén, amelyet Ternyák Csaba egri érsek mutatott be, az egybegyűltek a Verona közelében történt buszbaleset áldozataiért imádkoztak. Együtt vagyunk velük, imádkozunk értük” –  kérte Isten segítségét az érsek.

Szentbeszédében a főpásztor az életadó plébánia fogalmát határozta meg, amelyhez a megtérésben való megújulást tartja szükségesnek. Meghozunk egy nagy döntést Krisztus mellett, de ezt újra és újra meg kell újítanunk – figyelmeztetett. „Szítsd fel magadban Isten kegyelmét…” – buzdított az érsek a rendezvény mottója nyomán, hozzátéve, hogy az Istennel való találkozásból, ebből a mély kapcsolatból kell fakadnia minden további szolgálatnak. Gyümölcsei ennek a plébániai élet látható megjelenései: a közösségek, a szociális-karitatív szolgálat, az ifjúság jelenléte, melyek megteremtik a plébániát vonzóvá tevő otthonosságot, vendégszerető légkört. Mindez a „jéghegy csúcsa”; a lényeg – a kegyelmi valóság – a szemmel nem látható, meghatározó erő. A plébánia életében egyszerre fontos a hétköznapok valósága és a Szentlélek indítására megvalósuló kegyelmi élet – mondta a szónok.

„Sokszor apró dolgokon múlik, közvetíteni tudjuk-e a szeretetet. A keresztény életünk nem szakadhat el a mindennapoktól, az emberekkel való találkozásokban kell megélnünk kereszténységünket.” Ebben „csúcs és forrás” a liturgia – utalt Ternyák érsek a II. vatikáni zsinat megfogalmazására, és hangsúlyozta: a liturgia azáltal, hogy bemutatja az Istennek szóló tiszteletet és jelenvalóvá teszi Krisztus áldozatát, táplál és felemel.

A plébánia közösség, melyet saját pásztor vezet – idézte a szó kánonjogi definícióját, és hozzátette: a jelenlévők közössége, akik imáikat és szolgálatukat mindazokért ajánlják, akik körülöttük élőként hozzájuk tartoznak. „Az a feladatunk, hogy elvezessük őket is az élet forrásához” – fogalmazta meg a plébánia missziós küldetését a főpásztor, elindítva a lelkipásztori napok együttgondolkodó munkáját.

A konferencia második napján a család, házasság, a harmadik napon a közösség áll majd a középpontban. A második napról is jelentkezünk tudósítással.

„Teológiai napok” elnevezéssel a hetvenes évek végén indult a lelkipásztorokat és világi munkatársaikat támogató program az Országos Lelkipásztori Intézet szervezésében. A kilencvenes évektől kezdték „lelkipásztori napokként” meghatározni és megnevezni az összejövetelt, melynek célja, hogy hatékonyabbá tegye a lelkipásztori szolgálatot, teológiai és biblikus alapvetés mellett gyakorlati útmutatást nyújtva.

Fotó: Merényi Zita

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria